Svijet
0

Tadić pozvao Mladića da se preda, a institucije da rade svoj posao

NINA
Predsjednik Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić pozvao je haaškog optuženika Ratka Mladića da se preda, ali i uputio zahtjev državnim institucijama da svoj posao završe u skladu sa zakonom.

Tadić je jučer na sjednici Glavnog odbora DS-a upozorio da je Mladić postao sudbonosno pitanje Srbije i da je jasno da bez rešenja tog slučaja, Srbija ne može naprijed.

«Srbija je vezana i zavisi od rješenja jednog pojedinačnog slučaja», istaknuo je Tadić.

Predsjednik Srbije je kazao da će i on i DS insistirati na temi ratnih zločina «kao ključnoj prekretnici stranaka koje jesu za novu modernu političku civilizaciju i onih stranaka koje su za ostanak u 20. stoljeću, čak i za spuštanje na nivo 19. i 18. stoljeća».

Prema njegovim riječima, to je krucijalno pitanje zbog toga što se u odnosu prema ratnim zločinima iskazuju osnovne vrijednosti jednog društva, vizija budućnosti i način na koji se sagledava život sa susjedima.

Tadić je kazao da su se zločini dogodili na svim stranama i naglasio da ako se danas balkanski narodi ponovno ne suoče sa zločinima učinjenim u njihova nacionalna imena, onda se ponovno stvaraju pretpostavke za neke nove zločine.

«U to ime mi moramo izvršiti jedno trajno suočavanje, konačno suočavanje sa zločinima učinjenim u naše nacionalno ime", kazao je srbijanski predsjednik, naglasivši da iznad svega smatra važnim da se prizna ono što je učinjeno kao nepravda drugima, odnosno da država Srbija, štiteći svoje legitimne nacionalne interese, to učini.

«Smatram da narod kojem mi pripadamo mora sagledati odgovornost za postojanje u budućnosti i smatram da je ta budućnost zajedno s drugim narodima Balkana", kazao je Tadić.

«Hoće će li to isto učiniti drugi narodi, političari ili političke elite naroda koji žive u našem okruženju, to je na njima. Na nama je da mi pokažemo našu nacionalnu zrelost i sposobnost da dijelimo vrijednosti Evrope, istaknuo je predsjednik Srbije i lider DS-a.