Svijet
0

Tači: Uskoro ćemo biti nezavisni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pobjednik nedavnih izbora na Kosovu Hašim Tači izjavio je da će Kosovo uskoro biti nezavisno, ali je izbjegao da pominje konkretan datum.

"Deseti decembar je posljednji dan međunarodnog pregovaračkog procesa. Vijeće sigurnosti UN-a bit će informisan o pregovorima Kosova i Srbije. Nakon toga će Kosovo i dalje tijesno sarađivati sa EU i SAD i sve važne odluke usklađivati sa njima ", izjavio je Tači u intervjuu bečkom "Kuriru".

"Uvjeren sam da će Kosovo vrlo brzo nakon 10. decembra postati nezavisno", naglasio je pobjednik proteklih izbora na Kosovu, prenosi u subotu Tanjug.

Na pitanje da li će Kosovo biti nezavisno u 2008.godini Tači je odgovorio da ne želi da "govori o datumu", ali da će to biti vrlo brzo.

"Za nas je važno da većina zemalja EU-a podrži našu nezavisnost. Kosovo je geografski dio Evrope i pokušaće sve da da svoj doprinos miru i stabilnosti u Evropi", poručio je on.

"Mi smo spremni za nezavisnost, i puno smo na tome radili. Imamo dobre ljude, projekte i demokratski izabrano rukovodstvo. Naravno će nam i dalje biti potrebna međunarodna pomoć, a i NATO snage se neće povući. One su dobrodošle da ostanu na Kosovu. Koliko dugo? Možda dok Kosovo ne postane članica NATO-a", objasnio je Tači.

Upitan kakvu reakciju očekuje od Srbije on je kazao da se nada dobrom susjedstvu.

"Već sada imamo odlične odnose sa našim susjedima Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom. Trudimo se da to postignemo i sa Srbijom. Sa svim stranama ćemo dobro sarađivati", najavio je Tači.

Takođe je dodao da radi na tome da se srpska manjina na Kosovu zadrži, odnosno spriječi egzodus poslije nezavisnosti.

"Učiniću sve kako bi sa svim Srbima kod nas njegovali dobre kontakte. Naš program vlade, privreda, razvoj treba da koristi svim Kosovarima, ne samo Albancima.Kosovo mora biti zemlja svih svojih građana", izjavio je Tači.