Ed Miliband
0

Svoj čovjek - pogrešan izbor - lukav protivnik

FENA
Ed Miliand (Foto: AP)
Ed Miliand (Foto: AP)
Britanski tisak u ponedjeljak opširno analizira izbor Edwarda (Eda) Samuela Milibanda za novog čelnika opozicijske Laburističke stranke.

Svi listovi posvećuju po nekoliko stranica minimalnoj pobjedi mlađeg brata Eda nad starijim i favoriziranim Davidom Milibandom od 51 prema 49 posto, ističući da je ostvarena prije svega zahvaljujući potpori sindikata, pa strahuju da bi mogao skrenuti stranku suviše ulijevo i tako je učiniti neprihvatljivom većini birača na nekim budućim općim izborima.

Financial Times piše da su pred 40-godišnjim Edom Milibandom sada dva izazova: prvo da ujedini stranku pod svojim vodstvom, a onda uvjeri naciju u svoju kredibilnost kao potencijalnog premijera.

Da bi to postigao, Miliband treba hitno dati valjan odgovor u vezi s planovima vladajuće koalicije o drastičnom smanjivanju proračunskog deficita, drugim riječima, uzdržati se od automatskog protivljenja svakom rezu javnih troškova jer bi tako izložio stranku starim i po nju ubojitim kritikama da "voli trošiti i povećavati poreze".

"Ako već kaže da ne zaslužuje nadimak Crveni Ed, koji ga je nazvao konzervativni tisak, onda to mora i dokazati", piše Financial Times.

Laburistima blizak The Guardian, u sličnom tonu podsjeća da je Ed Miliband prvi lider laburista koji je izabran bez potpore većine običnih članova i parlamentarnih zastupnika stranke te da je zato dužan za jedan od svojih prioriteta proglasiti reformu izbornog sustava stranke.

Drugim riječima, piše Guardian, Miliband će odmah morati pokazati da je "centrist" a ne talac sindikata, uz čiju podršku je došao na čelo stranke, a koji prijete koordiniranim štrajkovima zbog najavljenog drastičnog smanjivanja javnog sektora, počevši od kraja listopada.

"Ako laburisti žele ponovno osvojiti vlast, onda moraju biti stranka koja podržava, a ne robuje zaposlenim u javnom sektoru", piše Guardian i kaže da Miliband mora pokazati ne samo da je "svoj čovjek", oslobođen od utjecaja sindikalista, već i da je neprikosnoveni šef stranke.

Konzervativna štampa je podijeljena u ocjeni novog čelnika najveće opozicijske stranke. The Times piše da su laburisti odabrali pogrešnog čovjeka, da bi stariji brat David Miliband bio mnogo opasniji protivnik premijeru Davidu Cameronu te da su najveći donatori stranke već počeli da je napuštaju u strahu da će ona otići suviše ulijevo.

Po ocjeni ovog lista, laburisti su izborom Eda Milibanda definitivno raskrstili s naslijeđem Tonyja Blaira, svog inače, u izbornom smislu, najuspješnijeg lidera ikada s tri uzastopne pobjede na općim izborima.

Te pobjede su ostvarene kada se stranka, pod Blairovom vodstvom, pomirila s tržišnom privredom i manjim pravima zaposlenih i kada je o ogromnoj nejednakosti u britanskom društvu počela govoriti ne kao o ideološkom problemu, već kao o nečemu što mora riješiti kako bi zemlja iskoristila sve svoje potencijale u konkurenciji na globalnoj sceni.

Daily Telegraph, pak, upozorava premijera Davida Camerona na oprez jer je u Edu Milibandu dobio, kako piše, "lukavog protivnika" koji je vještim udvaranjem sindikatima pobijedio i "ponizio" svoga starijeg brata kojem je vodstvo nad Laburističkom strankom bila životna ambicija.

List piše da Miliband mlađi posjeduje najmoćnije oružje u arsenalu svakog političara a to je šarm kojim će pokušati u kritičnim momentima uvjeriti javnost da je centrist i simpatičan tip.

"Premijer Cameron zato mora odmah krenuti u rušenje izgrađenih mitova o novom laburističkom lideru - podsjetiti javnost da je Miliband bio blizak s prethodnim premijerom Gordonom Brownom, koji je doveo zemlju do ruba bankrota, da je izabran samo zahvaljujući sindikatima, da je indoktrinirani socijalist, zbog protivljenja reformi socijalnog osiguranja i, nadasve, da nije dobar čovjek".

Krunski je argument glede ovoga posljednjeg, po ocjeni Daily Telegrapha, "iskalkulirani način na koji je ponizio svoga starijeg brata", što nije potez "dobrog čovjeka".