Svijet
80

Svjetski mediji o protestima: Narod u BiH ima mnogo razloga za nezadovoljstvo

Klix.ba
Slike bh. gradova u kojima se danas održavaju protesti obišle su svijet. Svjetski mediji govore kako bh. narod ima mnogo razloga za nezadovoljstvo i kao uzrok navode privatizacije preduzeća, visoku stopu nezaposlenosti, te visoki stepen korupcije.

The Voice od Russia poredi ove proteste s onima koji su održani u Kijevu, kazavši kako su "nasilje u Bosni orkestrirali isti koreografi kao i u Kijevu".

Euronews izvjestio je kako je drugi dan antivladinih protesta na ulice bh. gradova izašlo na hiljade ljudi.

"Potaknuti zatvaranjem fabrika i firmi u sjevernom gradu (Tuzli), hiljade demonstranata izražava svoju ljutnju zbog dubokih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji", napisao je Euronews podsjetivši kako BiH ima najveću stopu nezaposlenosti na Balkanu.

BBC u prvi plan je stavio nasilje koje se oslikalo u paljenju vladinih zgrada širom BiH. No, opravdavaju narod.

"Demonstranti su nesretni zbog neuspjeha u napredovanju ekonomije i politike u ovoj balkanskoj zemlji", navodi BBC te dalje govori o povrijeđenima i crnom dimu koji ovio Sarajevo, Tuzlu, Zenicu i Mostar.

Reuters je izvjestio o sukobima policije i demonstranata koji su se dogodili na protestima širom BiH koji su rezultat dugogodišnje ljutnje zbog nedostatka radnih mjesta i političke inertnosti. Istakli su kako su protesti održanu većinom u FBiH.

"Više od 130 povrijeđenih u bosanskim antivladinim protestima koji su prešli u nasilne", naslov je RT-a. Istaknuto je kako su među povrijeđenima 104 policajca.

"Protesti podrške održani su Zenici, Bihaću, Mostaru i glavnom gradu BiH, Sarajevu, gdje su demonstranti blokirali centar grada", piše RT.

France24 također je naglasak stavio na povrijeđene i sukobe policije s demonstrantima.

"Protesti iskazuju javno ogorčenje zbog političkih prepirki koje guše ekonomski razvoj zemlje koja je bila u ratu od 1992-1995", piše France24.

Washington Post izvijestio je kako je na hiljade neplaćenih radnika izašlo na ulice Tuzle, te da su se ti protesti proširili i na ostale gradove gdje je policija bacala suzavac na demonstrante, a oni palili vladine zgrade i smeće.

"Bosanci imaju mnogo razloga da budu nesretni pred oktobarske izbore. Osim visoke stope nezaposlenosti, privatizacija koja je nastala nakon komunizma i rata 1992-1995 bila je produktivna za tajkune, te dovela do nestajanja srednje klase, povećala poreze koji pojedu plate javnog sektora", zaključuje Washington Post.

Associated Press izvještava o dvodnevnim nemirima koji su prerasli u nasilje, a u kojim učestvuju nezadovoljni građani zbog stope nezaposlenosti koja iznosi gotovo 40 posto. Navodi se i podrška protestima koju su okupljanjem pokazali i građani Banje Luke. Epilog protesta između ostalog je i 130 povrijeđenih osoba.

Italijanski Rai News nazvao je ove proteste "Bosanskim proljećem", a španska TVE dala je cjelokupni osvrt na dešavanja u BiH od rata do današnjih protesta, za koje su istakli da su najmasovniji od kraja rata.