Britanski Met Office upozorava
0

Svijet ima 10 godina da zaustavi globalno zagrijavanje

Sarajevo-x.com
Zagađenost se mora staviti pod kontrolu u roku od deset godina kako bi se zaustavile klimatske promjene, navodi se u saopštenju koje je nedavno objavio Met Office. U studiji koju su napravili klimatolozi proučavano je koliko još zagađenja svijet sebi može 'priuštiti', a da se pri tome rast temperature održi pod kontrolom.

Naučnici su upozorili da bi globalna temperatura mogla porasti za četiri stepena Celzijusa do sredine 50-ih godina ovog stoljeća ukoliko se nastavi sadašnji trend emisija gasova s efektom staklene bašte. Zbog toga bi se morao koristiti geo - inžinjernig, odnosno umjetna stabla koja su dizajnirana kako bi 'upijala' štetne plinove iz zraka.

Istraživanjem je razvijeno pet modela koji predviđaju koliko stakleničkih plinova može proizvesti čovječanstvo, prije no što koncentracija karbon dioksida u atmosferi uzrokuje rast temeprature za više od dva stepena Celzija.

Paul van der Linden, direktor projekta, izjavio je kako će biti veoma teško održati temperaturu, te dodao da je od velikog značaja za svijet postizanje sporazuma u Kopenhagenu u decembru o načinima na koje bi se moglo usporiti globalno zagrijavanje.

Istraživanje je pokazalo također i to da će se porast temperature u narednim godinama negativno odraziti na poljoprivredu, zdravlje, energiju, te vodne resurse Evropljana.

Zbog globalnog zagrijavanja pojedine zemlje bi mogle izgubiti i svoja nacionalna jela.

Na primjer, zbog loših vremenskih uslova uzrokovanih globalnim zagrijavanjem u Italiji je posljednjih godina slab prinos pšenice, zbog čega bi tjestenina mogla dosta poskupjeti, dok su u Poljskoj usjevi krompira pod velikom prijetnjom.