UBS platio kaznu 780 miliona $
0

Švicarske banke pod pritiskom da otkriju imena klijenata

FENA
Anonimni bankarski račun u nekoj švicarskoj banci desetljećima je bio jedna od tema kriminalističkih romana ili holivudskih filmova, ali su se banke u toj zemlji sada našle pod pojačanim pritiskom da poduzmu akciju protiv utajivača poreza, piše londonski Daily Telegraph.

List podsjeća da je švicarski bankarski gigant UBS prošlog mjeseca morao platiti kaznu od 780 miliona dolara zato što je pomagao bogatim Amerikancima da sakriju od vlasti veličinu svoga bogatstva.

Odluka ove banke da objavi imena oko 300 američkih klijenata osumnjičenih za utaju poreza izazvala je veliko negodovanje u zemlji poznatoj po diskreciji, usprkos tome što je banka odbila objelodaniti imena svih svojih američkih klijenata, prenosi BBC pisanje lista.

Švicarski zakoni o tajnosti bankarskog sistema, koji datiraju iz 1930-ih, preživjeli su pritisak nacističke Njemačke, Drugi svjetski rat i spor kasnih 90-ih u vezi s računima preživjelih žrtava holokausta.

Vlasti u Švicarskoj tvrde da će preživjeti i ovu krizu, jer je odustajanje od tradicionalne bankarske tajnosti prosto nepojmljivo; iako je Švicarska modificirala ovaj zakon u posljednjih 20 godina (i uvela utaju poreza kao ozbiljan, a izbjegavanje poreza kao lak prijestup) kako bi omogućila stranim vladama povrat državne imovine koju su otuđili diktatori, proširenje ovih ovlaštenja predstavljalo bi mnogo veći izazov.

Ovaj spor je stavio švicarsku vladu u izuzetno težak položaj; analitičari vjeruju kako je jedino rješenje da Švicarci zadrže bankarsku tajnost da prihvate kritike i ukinu sadašnju razliku između utaje i izbjegavanja poreza, prenosi Telegraph.