Do kraja septembra
42

Švicarska kompanija će lansirati brzi test na koronavirus, rezultati za 15 minuta

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Švicarska farmaceutska kompanija Roche objavila je da će do kraja septembra pustiti na tržište brzi test za otkrivanje koronavirusa koji će rezultate davati za 15 minuta.

CNBC piše da će taj test na antigene koronavirusa, koji je izazvao pandemiju u kojoj je od kraja decembra do sada preminulo više od 851.000 ljudi, biti dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište Evropske unije.

Osim toga, Roche želi zatražiti i hitno odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA).

"Ovaj test može pomoći zdravstvenim radnicima da identifikuju zarazu koronavirusom kod osoba za koje se smatra da su nosioci virusa, a rezultati su obično spremni za 15 minuta. Osim toga, služit će i kao početni screening test za pojedince koji su bili u kontaktu s ljudima koji su već zaraženi ili su posjetili rizična područja", naveli su iz kompanije Roche.

Navedeno je i to da će ovi brzi testovi biti pristupačni iako nisu precizirali o kojoj cijeni je riječ. Naglasili su da ne ovise o tehničkoj laboratorijskoj opremi što znači da će se moći koristiti u okruženjima u kojima će biti potrebna brza i masovna testiranja.

"Svakog će mjeseca biti dostupno 40 miliona brzih testova na koronavirus. Taj će se kapacitet i više nego udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sistema u cijelom svijetu", naveli su.

Puštanje testa na tržište mora se provesti u saradnji s južnokorejskom kompanijom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa, a s kojom Roche ima ugovor o distribuciji u svijetu.

"Ovakav test je posebno značajan pogotovo u predstojećoj sezoni gripe kada je važno znati ima li osoba koronavirus ili gripu kako bi se mogao osigurati pravi tok liječenja. Ovo je rješenje za zdravstvene radnike jer će im omogućiti da na brzi način dobiju uvid u zdravstveno stanje pacijenta", dodali su.

Međutim, izraelska kompanija Nanoscent razvila je, ipak, test na koronavirus koji traje samo 30-ak sekundi.

"Stvari koje traju 30 sekundi ili kraće: pisanje tweeta, plaćanje računa za kreditnu karticu, a sada, zahvaljujući izraelskoj kompaniji Nanoscent, testiranje na koronavirus", stoji u tweetu Izraela.