Svijet
897

Švicarska: Bosanac Emir Tahirović pritvoren jer kćerki nije dozvolio da pliva u školi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosanac Emir Tahirović (40) koji živi u Švicarskoj pritvoren je nakon što svojoj kćerki nije dozvolio da ide na časove plivanja u školi.

Tahirović insisitra da njegova četranestogodišnja kćerka nosi hidžab, a plivanje nije dozvoljavao jer bi, kako je rekao, dijelovi njenog tijela bili vidljivi čak i kad bi nosila kostim. On svojoj kćerki nije dozvoljavao ni da ide na časove skijanje na Alpama.

Rukovodstvo škole u mjestu St Margrethen u kantonu St Gallen ranije je upozorilo Tahirovića da mora dozvoliti da njegova kćerka bude jednako tretirana kao i sva druga djeca, ili će snositi posljedice. Neimenovani čelnik škole u izjavi za lokalne medije je rekao da škola više nije mogla praviti ustupke Tahiroviću, prenosi Daily Star.

Cijeli slučaj je završio na sudu, a Tahirović je osuđen na četiri mjeseca zatvora zato što je "spriječio svoju kćerku da se integriše u društvo i oduzeo joj pravo na školovanje prema planu i programu".

Tahirovićev advokat se žalio na presudu ističući da čelnici škole nisu bili dovoljno uvjerljivi u objašnjenju koliko bi zapravo ozbiljne bile posljedice za dijete ukoliko ne bi išlo na plivanje i skijanje. Dodao je da su čelnici škole Tahirovića u samom početku označili kao ekstremistu.