Odlučio ministar
27

Sveti Nikola izuzet od oštrih mjera u Belgiji, djeca će ipak dobiti svoje poklone

Dž. L.
Sveti Nikola u Belgiji (Foto: Shutterstock)
Sveti Nikola u Belgiji (Foto: Shutterstock)
Milioni ljudi širom Evrope žive pod ograničenjima dok se cijeli kontinent bori protiv drugog vala koronavirusa. Ipak, vlasti u Belgiji su donijele odluku da je jedna osoba izuzeta iz strogih pravila, a riječ je o Svetom Nikoli, poznatom kao belgijski Djeda Mraz.

Belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke napisao je pismo Svetom Nikoli uvjeravajući ga da je izuzet od karantinskih pravila koja bi mogla ometati njegovo svečano putovanje.

Naime, 6. decembra svake godine djeca u Belgiji raduju se poklonima Svetog Nikole. U nekim dijelovima Belgije tradicija kaže da Sveti Nikola brodom dolazi iz Španije, a mališanima darove ostavlja u noći 5. decembra.

"Kao što znate, dragi Sveti Nikola, Španija je pod crvenim upozorenjem. Prema pravilima, ovdje biste trebali ostati nekoliko dana u izolaciji kada stignete. Međutim, s obzirom da znamo da nemate vremena za gubljenje i da vam znači svaki sat kako biste djeci podijelili poklone, odlučili smo napraviti iznimku", napisao je ministar u svom pismu Djeda Mrazu, napominjući da se 17-dnevno putovanje brodom iz Španije u ovom slučaju smatra i više nego dovoljnom izolacijom.

Ministar je također dodao da će Sveti Nikola biti izuzet od poštivanja policijskog sata, ali upozorio ga je da poštuje socijalno distanciranje i nosi masku prilikom isporučivanja poklona.

Prema podacima sa Univerziteta Johns Hopkins, Belgija je sada zabilježila više od pola miliona slučajeva koronavirusa, dok je Španija četvrta evropska zemlja koja je ranije ove sedmice premašila 40.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa.