Svijet
0

Sveta Stolica ogorčena "manifestacijom seksualnoga ponosa"

FENA
U povodu takozvane "manifestacije seksualnoga ponosa", sazvane za danas u Jeruzalemu, Sveta Stolica izrazila je ogorčenje i neodobravanje.

Vijest o gay paradi izazvala je snažne proteste više vjerskih zajednica. U sopćenju ureda Svete Stolice, objavljenome jučer, Sveta Stolica snažno osuđuje takvu inicijativu, jer je ona teška uvreda za osjećaje miliona vjernika Židova, muslimana i kršćana, koji priznaju posebno sveto obilježje grada Jeruzalema, te traže da se njihovo uvjerenje poštuje.

U svjetlu tih elemenata i uzevši u obzir da su u prethodnim prigodama sustavno vrijeđane religijske vrednote, Sveta se Stolica nada da se to pitanje može staviti u ponovno razmatranje – stoji u priopćenju.

Apostolska nuncijatura u Izraelu uputila je pak izraelskome Ministarstvu vanjskih poslova notu u istome tonu. Sveta Stolica više je puta ponovila da je pravo na slobodu izražavanja, utvrđeno Deklaracijom o ljudskim pravima, podložno opravdanim ograničenjima, posebice kada primjena takvoga prava vrijeđa vjerske osjećaje vjernika, stoji, uz ostalo, u noti Apostolske nuncijature.