Svijet
0

Švedska: Prvi slučaj zaraze escherichijom coli

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Švedskoj je identifikovan prvi "domaći" slučaj zaraze escherichijom coli od koje je u Evropi već umrlo 48 ljudi, saopćile su švedske zdravstvene vlasti.

Švedski institut za kontrolu infektivnih bolesti saopćio je da zaražena osoba nije imala nikakve direktne veze s Njemačkom i da je nejasno kako je pacijent zaražen, prenosi AP.

Švedska je prethodno prijavila 53 slučaja infekcije, uključujući 18 slučajeva gdje su komplikacije mogle da dovedu do otkazivanja bubrega. Svi ovi slučajevi na neki način su bili vezani za Njemačku.

U međuvremenu, njemačke vlasti u utorak su zatvorile jednu osnovnu školu na zapadu zemlje, pošto je više učenika razboljelo od infekcije ovom bakterijom, prenosi Reuters.

Zdravstvene vlasti, međutim vjeruju da je do izbijanja zaraze u školi u Altenbenkenu došlo zbog loše higijene učenika i radnika u menzi, a ne zbog kontaminiranog povrća što se smatra uzrokom u većini drugih slučajeva.

Do sada je u Evropi i Sjevernoj Americi zaraženo više od 4.000 ljudi i svi slučajevi su bili povezani s putovanjem ili proizvodima iz sjeverne Njemačke. Broj inficiranih je dostigao vrhunac u maju i od tada postepeno opada. Zdravstvene vlasti su zarazu povezali s kontamiranim povrćem s jedne organske farme u blizini Hamburga.