Novo predsjedavanje
0

Švedska najavila podršku Balkanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedska, koja od srijede predsjedava Evropskom unijom, najavila je podršku pridruživanju zapadnog Balkana i viznoj liberalizaciji za zemlje tog regiona.

Švedska počinje predsjedavanje u novom sazivu Evropskog parlamenta koji je konstituisan nakon izbora u junu, a na jesen se očekuje i formiranje Evropske komisije. Zbog toga će, kako je najavljeno, izvještaj Evropske komisije o napredovanju zemalja u pridruživanju Evropskoj uniji biti objavljen već u oktobru umjesto u novembru.

Na planu pridruživanja zapadnog Balkana, Švedska smatra da je bitno da se cijeli region "pokrene naprijed" u pridruživanju, ali da se zemlje regiona neće kretati istom brzinom već na osnovu ispunjenih kriterijuma.

Švedska se zalaže za ukidanje viza za građane zapadnog Balkana, a odluka o tome se očekuje do kraja njenog predsjedavanja, nakon što preporuku Evropske komisije, koja se očekuje u julu, pojedinačno odobre zemlje članice.

Šef diplomatije Švedske Carl Bildt smatra da Srbija sada potpuno sarađuje s Haškim tribunalom iako to još nije dovelo do hapšenja preostalih optuženika.

  • Ja sam među onima koji misle da Srbija potpuno sarađuje s Haškim tribunalom, ali ta saradnja još nije urodila potpunim uspjehom, rekao je Bildt novinarima, koji su pozvani u Stockholm povodom švedskog preuzimanja predsjedavanja EU-om, prenose beogradski mediji.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc ne koristi izraz "puna saradnja", napomenuo je Bildt i naveo da "on (Bramerc) iznosi pojedinosti, a mi u EU na temelju tih pojedinosti treba da ocijenimo da li je saradnja potpuna".

  • Treba vidjeti da li će se s mojim mišljenjem o punoj saradnji složiti i druge zemlje članice EU, kazao je Bildt.

Najveći, a možda i jedini veliki problem za viznu liberalizaciju Srbije je problem s Kosovom, ali to nije političko, već isključivo tehničko pitanje, izjavio je švedski ministar za migracije i azile Tobias Bilstrom.

  • Mi želimo da liberalizujemo vizni režim sa Srbijom, a ne s Kosovom, jer dijalog o viznoj liberalizaciji vodimo sa Srbijom, a ne s Kosovom. Evropska unija ne može sebi da dozvoli da pregovara s jednom državom, a da to onda važi i za drugu državu koja nije učestvovala u procesu, rekao je Bilstrom.

On je, kako prenosi novosadski "Dnevnik", rekao da još nema konačnog rješenja za ovo pitanje, ali je naveo da se o tome razgovara i nada se da će se tokom švedskog predsjedavanja Evropskoj uniji problem riješiti.