Svijet
11

Švedska ministrica Wallstrom: Izlazak Velike Britanije mogao bi dovesti do raspada EU

Klix.ba
Margot Wallstrom (Foto: EPA)
Margot Wallstrom (Foto: EPA)
Ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom upozorila je da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao dovesti do raspada EU.

Ona je navela da bi takozvani Brexit mogao izazvati domino efekat, odnosno dovesti do novih zahtjeva za referendumima i povlaštenim uslovima drugim zemalja članica EU.

"To bi moglo utjecati na druge članice EU koje će reći da ako oni mogu izaći, možda bismo i mi trebali", izjavila je Wallstrom za BBC.

Dodala je da bi se domino efekat itekako osjetio bez obzira na rezultate glasanja. Kako tvrdi, druge zemlje bi mogle slijediti primjer Velike Britanije i u slučaju da na referendumu većina glasa za ostanak u EU.

"Ako ostanu to bi također navelo druge zemlje da kažu: Oni su pregovarali, pitali su i tražili da imaju poseban tretman, zato ne bismo i mi", kazala je je Wallstrom.

Ministrica je izrazila nadu da će Velika Britanija ipak ostati u EU ističući kako je ova zemlja važan trgovinski partner Švedskoj.

Uoči referenduma o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU ankete pokazuju da je nemoguće predvidjeti rezultat. Referendum o ostanku Velike Britanije u EU bit će održan 23. juna.