Svijet
0

Svečano otvoren autoput Zagreb - Split

NINA
Svečanim otvorenjem posljednja 33 kilometra autoputa Zagreb – Split, između Pirovca i Vrpolja, sinoć je u promet pušten cijeli autoput, čijih 380 kilometara povezuje sjever i jug Hrvatske.

U promet ju je na svečanosti, održanoj na odmorištu Krka na autoputu kod Skradina, pustio hrvatski premijer Ivo Sanader.

«U historiji svakog naroda postoje posebne prilike kada su generacije sanjale jedan cilj, a mi danas imamo privilegij biti dio naraštaja koji je ostvario slobodnu Hrvatsku, ali i povezao hrvatski sjever i jug», kazao je Sanader.

Autoput od Zagreba do Splita smatra se iznimno važnim za Hrvatsku i strateško oživljavanje privrede. Njegova izgradnja koštala je 17 milijardi kuna bez PDV-a, a izgrađeno je 380 kilometara trase i 292 objekta.

Inače, nacionalna svečanost povodom otvorenja autoputa Zagreb - Split počela je jučer oko podneva u Zagrebu, a nastavila se navečer u Splitu, uz prisustvo hrvatskih dužnosnika, uglednika iz javnog i kulturnog života te mnogih stranih gostiju.

S ovom dionicom Hrvatska sada ima ukupno 1012 kilometara izgrađenih autoputeva. Do kraja godine planira se u promet pustiti i devet kilometara autoputa od Rupa do Rijeke.