Izvještaj
0

Sve više samoubistava među američkim vojnicima

FENA
Broj samoubistava aktivnih pripadnika američke vojske povećan je u 2007. godini, koja je bila najnasilnija godina u ratovima u Iraku i Afganistanu, navodi se u novom vojnom izvještaju američkih medija.

Dužnosnik Kopnene vojske izjavio je u četvrtak da je u 2007. godini 115 pripadnika aktivnog sastava počinilo samoubistvo, što je povećanje od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su zabilježena 102 samoubistva.

Četvrtina samoubistava počinjena je u Iraku. Broj od njih 115 u 2007. manji je od prvobitno objavljenog broja 121 u januaru, no dio smrti je nakon istraga pripisan drugim razlozima.

Stopa suicida u redovima američke vojske raste već sedmu godinu uzastopno, od početka rata u Afganistanu 2001., te početka rata u Iraku godine 2003.

U 2007. je u sukobima u Iraku i Afganistanu poginulo više američkih vojnika nego i jednu godinu ranije. U Afganistanu je zabilježen ukupan porast nasilja, a u Iraku se povećao broj mrtvih, iako je u Iraku u drugoj polovini godine došlo do pada nasilja.

Pojačani pritisak na vojnike stvoren je i produženjem smjena na ratištu sa 12 na 15 mjeseci, što je ove godine ukinuto.

Stopa suicida raste bez obzira na niz napora koji se ulažu u poboljšanje mentalnog zdravlja vojnika, izloženih višestrukim odlascima u ratne zone.

Među tim su naporima prošireni programi obuke, kao što je program prevencije suicida koji prolaze svi vojnici kako bi prepoznali mentalne teškoće kod sebe i suboraca, te češći pregledi. Odobreno je i zapošljavanje 300 dodatnih psihijatara, psihologa i drugih stručnjaka, od kojih je 180 već angažovano.

General Michael Rochelle, zamjenik načelnika kadrovske uprave Kopnene vojske, ranije je pozvao na reviziju cijelog sistema prevencije samoubistava i provedbu kampanje, kako bi se podigla svijest o tom problemu.

"Od početka globalnog rata protiv terorizma, Kopnena vojska je zgubila 580 vojnika od samoubistva, što je ekvivalent jednom pješačkom bataljunu", navodi se u priručniku koji je sredinom marta stavljen na Army Web.

Nakon neprijateljske vatre, nesreće i bolesti, samoubistvo je četvrti uzrok smrti vojnika, a od 2001. je zabilježeno 10 do 20 puta više pokušaja samoubistva u odnosu na broj počinjenih, navodi priručnik.

Podaci koje vodi Kopnena vojska daju samo dio slike, jer ne uključuju samoubistva pripadnika Nacionalne garde i Pričuvnog sastava vojske, koji su završili aktivnu dužnost i vratili se civilnim poslovima.

Ministarstvo za veterane, koje bilježi slučajeve suicida među onima koji su napustili vojsku, navodi podatak o 144 samoubistva među gotovo pola miliona osoba koje su napustile vojsku od 2002. godine, nakon sudjelovanja u najmanje jednom od ratova.

Stvarna stopa suicida među američkim veteranima nije poznata, prema nedavnom izvješću Kongresne istraživačke službe. Na temelju podataka Cantra za kontrolu i prevenciju bolesti, ministarstvo za veterane procjenjuje da si 18 veterana dnevno oduzme život, što je oko 6.500 godišnje, no te brojke uključuju veterane iz svih ratova.