Svijet
0

Sve više Nijemaca ne izlazi na kraj s jednom plaćom

FENA
Sve više Nijemaca je prisiljeno pronaći dodatno zaposlenje kako bi sastavili kraj s krajem, proizlazi iz jedne studije Instituta za gospodarska istraživanja u Halleu, objavljene u utorak.

"Oko milijun Nijemaca redovito uz svoje stalno zaposlenje odlazi na dodatno radno mjesto", rekao je ekonomist Herbert Buscher prilikom predstavljanje studije u Halleu. On je naglasio da tom broju još treba pridodati i oko 700.000 zaposlenika koji neredovito rade na dodatnom radnom mjestu.

Buscher je za velik broj zaposlenih Nijemaca, koji unatoč punom radnom vremenu ne uspijevaju sastaviti kraj s krajem, optužio rastuće životne troškove u Njemačkoj. On je ustvrdio da su na dodatne izvore prihoda prisiljeni prije svega niskokvalificirani radnici i samohrani roditelji.

"U pravilu bi i onaj radnik koji zarađuje malo od svog rada trebao biti u stanju pokriti osnovne životne troškove poput stanarine, živežnih namirnica i odjeće, ali to nažalost sve češće nije slučaj", ustvrdio je Buscher, prenijela je Hina.

"Što je stupanj naobrazbe viši, to je i manje potreba za dodatnim zaposlenjem", rekao je Buscher pozivajući se na rezultate studije. Istodobno je sve više građana u tzv. slobodnim strukama, poput samostalnih arhitekata ili novinara, koji žive na rubu socijalne egzistencije.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i sindikati se već godinama zalažu za uvođenje zakonom zajamčene minimalne satnice, ali se tome protivi SPD-ov koalicijski partner demokršćanska Unija CDU/CSU.