Njemačka na prekretnici
1

Sve se više priča o ukidanju desničarskog AfD-a: Preuranjena zabrana bi im mogla zapravo pomoći

B. H.
Predsjednica AfD Alice Weidel
Predsjednica AfD Alice Weidel
Brza zabrana ekstremno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) mogla bi joj više pomoći nego štetiti na predstojećim saveznim državnim izborima, upozorio je u srijedu Günter Krings, glasnogovornik za zakonodavnu politiku opozicione Kršćansko-demokratske unije (CDU/CSU).

"Protiv AfD-a, uključujući i njegove podorganizacije, moramo se prvenstveno boriti politički i u svakom procesu zabrane moramo vrlo pažljivo ispitati može li to ovoj stranci donijeti više koristi nego štete, barem kratkoročno", rekao je Krings, koji također prethodno obnašao dužnost državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U omladinskom krilu AfD-a, takozvanoj Junge Alternative (JA), prema riječima njemačkog političara, može se primijetiti sve veća radikalizacija. Stoga bi, prema njegovim riječima, bilo opravdano barem razmisliti o zabrani ove organizacije.

Podsjetio je na nalaze Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV) koji su, po njemu, ključni i neizbježni za uspješnu zabranu. No, istaknuo je kako samo savezna vlada, a ne opozicija, ima pristup podacima do kojih su došle tajne službe, te je na vladi da izradi mišljenje na temelju kojeg bi onda mogla dati takvu zabranu.

Podrška krajnje desnom AfD-u raste u ispitivanjima javnog mnijenja od sredine 2022. godine. U predizbornoj anketi s kraja januara stranka je imala 21,5 posto i tako se s 30,5 posto plasirala na drugo mjesto iza opozicionig bloka CDU/CSU. Proteklih sedmica u Njemačkoj se održavaju veliki protesti protiv desnog ekstremizma i AfD-a.

O eventualnoj zabrani političke stranke odlučuje Savezni ustavni sud. Odgovarajući zahtjev za zabranu može podnijeti Bundestag. Tu mogućnost imaju i savezna vlada i gornji dom njemačkog parlamenta, Bundesrat.

No, samo ministar unutrašnjih poslova može zabraniti udruženje koja djeluje na nadregionalnoj razini, dodaje agencija. Aktualna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je, na primjer, prošle godine zabranila neonacističku grupu Hammerskins Deutschland.