Svijet
0

Surroi upozorio da nema ustupaka u vezi moguće podjele Kosova

FENA
Član Kosovskog pregovaračkog tima i čelnik oporbene Reformističke stranke Ora Veton Surroi izjasnio se u petak odlučno protiv podjele Kosova i upozorio međunarodnu zajednicu da nema dodatnih pregovora o podjeli pokrajine.

"Podjela Kosova nije nikakva opcija jer izaziva komplikacije i nestabilnost ne samo na Kosovu nego i u cijeloj regiji, a mi smo zainteresirani za stabilnost u regiji i stoga nema dodatnih pregovora o podjeli Kosova", rekao je Surroi.

Surroi je priznao da je podjela Kosova realna opasnost još od 1999. godine ali je isključio svaku mogućnost da se ovo pitanje pokrene tijekom dodatnih pregovora koji se trebaju održati između Prištine i Beograda.

Surroi je govorio i pismu koje je jučer uputio članovima Pregovaračkog tima Kosova, a koje je danas objavljeno u prištinskom tisku. U pismu Surroi traži od pregovaračkog tima da utvrdi kako je koncept kosovske neovisnosti preko Vijeća sigurnosti UN-a propao i da počne ostvarivati tzv. plan B. Taj plan, rekao je Surroi, podrazumijeva određivanje jasnih rokova za postizanje statusa partnera međunarodne zajednice kako bi se tako stiglo do konačnog cilja, a to je neovisnost Kosova.

Pooštreno stajalište Surroi je iznio danas i o ulozi Rusije.

"Ako se Rusija ne slaže ni s jednim korakom koji vodi ka neovisnosti Kosova, tada Rusija nije partner ovog procesa", rekao je Surroi koji nije želio govoriti o datumima kada će se proglasiti neovisnost. To će, kako je dodao, činiti Kosovski parlament u dogovoru s Pregovaračkim timom pokrajine.