Svijet
0

Suprug Julije Timošenko dobio politički azil u Češkoj

SRNA
Julija Timošenko sa suprugom
Julija Timošenko sa suprugom
Češka je odobrila politički azil suprugu bivše premijerke Ukrajine Julije Timošenko koja u domovini izdržava kaznu od sedam godina zatvora, javile su agencije.

"Ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da je Aleksandar Timošenko zatražio politički azil", izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Češke Pavel Novak. Ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg potvrdio je ranije da se Timošenko nalazi u Češkoj.

   Aleksandar Timošenko u Češkoj već 10 godina ima registrovano trgovinsko preduzeće.

   Julija Timošenko osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom ugovaranja isporuka i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, a predstoje joj i suđenja zbog navodne pronevjere državnog novca, korupcije i utaje poreza tokom devedesetih godina.

   SAD i EU ocijenile su da je riječ o montiranom procesu i ovo suđenje označile su kao politički obračun sa opozicijom. Češka je prije godinu dana, kao pomoć ukrajinskoj opoziciji, odobrila azil ministru privrede u bivšoj vladi Julije Timošenko, Bogdanu Danilišinu, na šta je Kijev reagovao protjerivanjem dvojice čeških diplomata iz Kijeva, a Češka uzvratila protjerivanjem ukrajinskih diplomata.