Barack Obama
0

"Super tim" ili drama na pomolu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mirno, hladnokrvno i metodično izabrani američki predsjednik Barack Obama sastavlja izuzetan tim, piše u nedjelju The Independent, pa čak i istaknuti republikanci priznaju da će novi predsjednik imati impresivnu administraciju.

S najavom da će Hillary Clinton dobiti mjesto državne tajnice svi dijelovi slagalice dolaze na svoje mjesto, primjećuje komentator Independenta; njezino imenovanje već su toplo pozdravili, između ostalih, Javier Solana i Henry Kissinger.

Obamini motivi su ipak pod mikroskopom - neki kažu da na taj način želi spriječiti njezinu kandidaturu 2012. godine; drugi to vide kao pokušaj da se zaliječe stranačke podjele.

Sudeći međutim po drugim najavljenim imenovanjima, Obama je učinio očiglednu stvar - imao je dovoljno samopouzdanja da izabere najbolju osobu za taj posao.

Ali prije nego što je Hillary Clinton ponuđen posao, došlo je do čistki u Obaminom vanjskopolitičkom timu - savjetnici koji su mu tokom izborne kampanje pomagali da potkopa njzien kredibilitet sada su brutalno sklonjeni ustranu, u okviru nagodbe s Clinton.

Nisu međutim svi uvjereni u mudrost njezina izbora - Sunday Telegraph prenosi mišljenje dvojice Obaminih saradnika da je on napravio grešku te da će Hillary "dobro raditi, ali za sebe, a ne za Baracka; bit će drame".

Bit će to veliki preokret u odnosu na glatko funkcioniranje Obaminog tima, operacije poznate pod nazivom "No drama Obama"; beskrajna sapunska opera Clintonovih, uz veliki i nezasit Hillaryn ego, mogla bi potkopati cijelu i dosad besprijekornu Obaminu mašineriju, prenosi Sunday Telegraph mišljenje jednoga vašingtonskog analitičara.