Svijet
0

Sultan od Bruneja uvodi stroge islamske kazne

Klix.ba
Sultan od Bruneja najavio je postepeno uvođenje strogih islamskih kazni, uključujući i smrtnu kaznu kamenovanjem za zločine poput bluda. Ovo je još jedan korak ka konzervativnosti ove monarhije.

Sultan Hassanal Bolkiah, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, naveo je u govoru da će novi šerijatski kazneni zakon, na kojem se godinama radilo, stupiti na snagu za šest mjeseci i u fazama.

Bazirane na detaljima pojedinačnih slučajeva, kazne mogu uključivati i odsijecanje udova zbog krađe te bičevanje za prekršaje poput abortusa ili konzumiranja alkohola.

"Po milosti Allaha, stupanjem ovog zakona na snagu, naša dužnost prema Allahu je ispunjena", rekao je sultan.

Svemoćni sultan, čija porodica vlada naftom bogatom zemljom već šest stoljeća, prvi put je na uvođenje šerijatskih kazni pozvao 1996. godine.

Bruneji već prakticiraju konzervativnu verziju islama. Prodaja i javna konzumacija alkohola su zabranjene, a vlasti su ograničile i aktivnosti drugih religija.

Nije objašnjeno koliko će agresivno novi kazneni zakon, koji se odnosi samo na muslimane, biti implementiran. Bruneji već imaju dvojni sistem koji kombinira građanske sudove, bazirane na britanskom pravu, i šerijatske sudove, koji su trenutno ograničeni na lične i porodične probleme.

Vezani članci