Svijet
0

Sukobi policije i demonstranata u Sao Paulu uoči početka Mundijala

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu počinje u četvrtak utakmicom Brazila i Hrvatske u Sao Paulu, a ovaj grad je već pet dana poprište štrajka uposlenika metroa, koji su se tokom jučerašnjih protesta sukobili sa brazilskom policijom.

Policija Sao Paula koristila je suzavce i manevarsku municiju kako bi silom spriječili demonstrante da zatvore metro stanicu Ana Rosa u centru grada. Tokom sukoba je uhapšeno najmanje 13 demonstranata.

Uposlenici metroa zahtijevaju povećanje cijena karata, a podršku im je pružilo još nekoliko grupa koje se protive održavanje SP-a u Brazilu.

Štrajkači demonstranti su ustrajni u svojim zahtjevima, a sindikatima koji učestvuju u njima su povećane dnevne kazne sa 44.000 na 220.000 dolara.

Lokalne vlasti u Sao Paulu tvrde da imaju plan za regulaciju transporta ljudi i saobraćaja ukoliko se štrajk nastavi. Do sada je bez posla ostalo najmanje 60 radnika koji učestvuju u štrajku, a vlasti su jasno poručile da će ta sudbina zadesiti sve koji danas ne dođu na svoja radna mjesta.

"Vlasti će u tom slučaju morati otpustiti sve radnike. Takav odnos prema problemima radnika samo dodatno raspiruje vatru", poručio je jedan od lidera sindikata Altino dos Prazeres.

Nekoliko grupa je već najavilo da će i na dan otvaranja Mundijala pokušati organizirati demonstracije ispred stadiona Maracana.

Štrajk uposlenika metroa izazvao je dodatne gužve u Sao Paulu. Tri od ukupno pet linija metroa su blokirane štrajkom, a polovica od ukupno 65 metro stanica je zatvorena.

SP u Brazilu će se igrati u 12 gradova, koji će za vrijeme Mundijala primiti oko 600.000 stranih turista i oko tri miliona brazilskih zaljubljenika fudbala.