Pojas Gaze
0

Sukob iz kojeg izbjeglice ne mogu pobjeći

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iako nije bilo pokreta stanovništva većih obima iz pojasa Gaze zbog blokade, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres podsjeća susjedne zemlje na njihovu odgovornost da pruže pristup sigurnosti civilima koji bježe pred nasiljem. On tvrdi da oni koji su prisiljeni da pobjegnu iz Gaze trebaju biti u stanju da to i učine i da dođu na sigurnost u drugim zemljama u skladu s međunarodnim pravom i zatražio je da sve granice i pristupni putevi budu otvoreni i sigurni.

Primjećujući da je upravo sada ovo jedini sukob u svijetu u kojem se ljudima čak ne dopušta ni da bježe, on tvrdi da Palestinci koji bi mogli pokušati da napuste Gazu kako bi izbjegli borbe ne bi trebali biti spriječeni u tome, saopćeno je u utorak iz UNHCR-a.

U svojoj izjavi, Guterres također izražava solidarnost sa sestrinskom organizacijom UNHCR, UN-ovom agencijom za pomoć i rad (UNRWA), koja je zadužena da pruža pomoć Palestincima, i bori se da izvrši svoju misiju u sve težem okruženju u Gazi. On tvrdi da je apsolutni imperativ hitna isporuka humanitarne pomoći civilnim žrtvama sukoba, uklljučujući i dostave iz Egipta i Izraela.

UNHCR je pružio izvjesne količine hitne pomoći egipatskom društvu Crvenog polumjeseca u slučaju potrebe za brigom nad svim Palestincima primljenim na egipatsku teritoriju i spreman je da pošalje vanredni tim i opremu tom području ako se to bude tražilo od njega, navodi se u saopćenju.

Visoki povjerenik izjavio je da je teško zabrinut velikim civilnim žrtvama sukoba, uključujući djecu, i izrazio je iskrenu šokiranost i tugu gubicima života. On se pridružio generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u pozivu za trenutnim prekidom neprijateljstava, saopćeno je u utrorak iz UNHCR-a.