Svijet
0

Sudski spor trajao 21 godinu: Indijske princeze naslijedile milijarde

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sud u Indiji okončao je 21-godišnju pravnu bitku presudivši da kćerke preminulog maharadže mogu naslijediti 200 milijardi rupija (više od 2,5 milijarde eura) u nekretninama. Odluka je donesena nakon što je dokazano krivotvorenje njegovog testamenta.

Sudija u gradu Chandigarhu presudio je prošlog četvrtka u korist princeza, kćerki maharadže od Faridkota. Utvrđeno je da je testament kojim je ovaj vladar svu svoju imovinu ostavio fondu kojim upravljaju njegove sluge i pravnici lažan. U njemu nasljednicima imovine nisu proglašeni ni supruga, a ni kćerke.

Testamentom su obuhvaćene utvrda, palača, automobili i druge maharadžine nekretnine u glavnom gradu, prenosi agencija Press Trust of India. Advokat jedne od dviju maharadžinih kćerki, Vikas Jain, u nedjelju je proglasio pobjedu u ovom slučaju, rekavši da je testament proglašen fiktivnim i praznim.

Harinder Singh Brar bio je vladar savezne države Faridkot u bogatoj sjeverozapadnoj državi Punjab prije nego što se Indija osamostalila od britanske vlasti 1947. godine.

Njegovo bogatstvo, među kojim je i novac, nakit, pa čak i aerodrom u Faridkotu, podijelit će između sebe njegove dvije kćerke Amrit i Deepinder Kaur.

Fondacija koja je u toku trajanja spora upravljala porodičnim bogatstvom proglašena je ilegalnom.