Svijet
0

Suđenje Glavašu zakazano za 15. oktobra

FENA
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. zakazano je za 15. oktobra na zagrebačkom Županijskom sudu, objavljeno je na internetskoj stranici tog suda.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio je danas da je sudac Željko Horvatović, predsjednik Sudskog vijeća pred kojim će se voditi postupak, glavnu raspravu zakazao za 15., 17. i 18. listopada u 9,30 sati.

Suđenje će se voditi u velikoj dvorani u kojoj se trenutačno sudi Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, dvojici hrvatskih generala također optuženima za ratni zločin.

Glavaš i šestero suoptuženika, koji su od listopada prošle godine u pritvoru u Osijeku, trebali bi biti prebačeni u zagrebački zatvor u Remetincu. Oni su optuženi za ratne zločine protiv srpskih civila, odnosno zlostavljanja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je 1991. na čelu bio Glavaš, te za ubojstvo deset civila na obali Drave.

U javnosti ti su predmeti poznati kao slučajevi "garaža" i "selotejp". Višemjesečne istrage vodile su se na zagrebačkom i osječkom županijskom sudu, a na zahtjev glavnoga državnog odvjetnika Vrhovni je sud odredio da se Glavašu za oba slučaja sudi u Zagrebu.

U istragama je saslušano oko 250 svjedoka, a za sada se ne zna koliko će ih pozvati odvjetništvo i obrana.

U slučaju "garaža" krunski svjedok odvjetništva trebao bi biti Krunoslav Fehir, koji je na početku istrage i sam bio osumnjičen. On je, kao bivši pripadnik I. osječke bojne kojom je 1991. zapovijedao Glavaš, priznao da je pucao u zarobljenika i svjedočio o Glavaševoj umiješanosti u zločine protiv civila, no naknadno je na zahtjev odvjetništva dobio status krunskog svjedoka.

Glavaša se u tom predmetu tereti da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag.

U slučaju "selotejp" Glavaš je optužen da je pripadnicima tzv. Uskočke bojne zapovjedio zlostavljanje i ubijanje desetero osječkih civila srpske nacionalnosti na obali Drave.

Za te su zločine još optuženi Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Oni su, zajedno s Glavašem u nekoliko navrata štrajkali glađu u pritvoru.