Svjetska meteo-prognoza
26

Stvorili su se uslovi za početak El Nina - porasta globalne temperature i poremećaja klime

S. Š.
Druga polovina 2023. godine mogla bi donijeti ekstremne vrućine talasom El Nino (Foto: EPA-EFE)
Druga polovina 2023. godine mogla bi donijeti ekstremne vrućine talasom El Nino (Foto: EPA-EFE)
Svjetska meteorološka organizacija (WMO) obavještava da su se na planeti Zemlji stvorili vremenski uslovi za početak prirodnog vremenskog događaja poznatog kao El Nino - porasta globalnih temperatura i poremećaja vremena i klimatskih obrazaca.
El Nino uslovi su se razvili u tropskom Pacifiku po prvi put u poslednjih sedam godina, postavljajući teren za vjerovatni porast globalnih temperatura i poremećaja vremena i klimatskih obrazaca.

Novo ažuriranje Svjetske meteorološke organizacije (WMO) predviđa da postoji 90 posto vjerovatnoće da će se događaj El Nino nastaviti tokom druge polovine 2023. Očekuje se da će biti barem umjerene jačine. WMO u svom izvještaju kombinuje prognoze i stručne smjernice iz cijelog svijeta.

"Početak El Ninja uveliko će povećati vjerovatnoću obaranja temperaturnih rekorda i izazivanja ekstremnijih vrućina u mnogim dijelovima svijeta i u okeanu", rekao je generalni sekretar WMO-a, Petteri Taalas.

"Proglašenje El Nina od strane WMO signal je vladama širom svijeta da mobiliziraju pripreme za ograničavanje utjecaja na naše zdravlje, naše ekosisteme i naše ekonomije", dodao je Taalas.

Dodaje, također, da su ranija upozorenja i predviđanje ekstremnih vremenskih pojava povezanih s ovim glavnim klimatskim fenomenom od vitalnog su značaja za spašavanje života i prirode.

Utjecaji El Nina

El Nino se javlja u prosjeku svake dvije do sedam godina, a epizode obično traju devet do 12 mjeseci. To je prirodni klimatski obrazac povezan sa zagrijavanjem površinskih temperatura okeana u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu. Ali to se odvija u kontekstu klime promijenjene ljudskim aktivnostima.

U iščekivanju događaja El Nino, izvještaj WMO-a objavljen u maju predviđa da postoji 98 posto vjerovatnoće da će barem jedna od sljedećih pet godina, i petogodišnji period u cjelini, biti najtopliji do sada, što će premašiti rekord postavljeno u 2016. kada je postojao izuzetno jak El Nino.

El Nino događaji se obično povezuju s povećanim padavinama u dijelovima južne Južne Amerike, juga SAD, sjevera Afrike i centralne Azije.

Nasuprot tome, El Nino također može uzrokovati ozbiljne suše nad Australijom, Indonezijom, dijelovima južne Azije, Centralne Amerike i sjeverne Južne Amerike.

Općenito, El Nino ima suprotan efekat od nedavne La Nine, koja se završila ranije 2023. godine.