Američki univerzitet
17

Studenti sa Harvarda potpisali pismo podrške Palestini, sada se traže sankcije protiv potpisnika

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Koalicija od 34 studentske organizacije s Harvarda potpisala je izjavu u kojoj stoji da izraelski režim smatra potpuno odgovornim za sve nasilje koje se razvija nakon desetljeća okupacije, dodajući da je režim apartheida jedini krivac.

Istaknuti bivši studenti Univerziteta Harvard osudili su propalestinsku izjavu studenata koji su okrivili Izrael za nasilje koje je zahvatilo regiju i pozvali univerzitet da poduzme mjere protiv potpisnika.i.

Organizacije koje su potpisale pismo uključivale su muslimanske i palestinske skupine podrške te druge imenovane prema različitim pozadinama, uključujući Harvardske Jevreje za oslobođenje i Afroameričku organizaciju otpora.

Reuters nije mogao provjeriti koliko je studenata podržalo pismo.

Predsjednica Harvarda Claudine Gay i više rukovodstvo, uključujući 15 dekana, objavili su u ponedjeljak izjavu u kojoj kažu da su "srce slomljena zbog smrti i razaranja izazvanih napadom Hamasa koji je ovog vikenda ciljao građane u Izraelu".

No u izjavi su izbjegnuta direktna spominjanja studentskog pisma ili reakcija na njega.

Harvard je najutjecajniji univerzitet u američkoj politici, koji je dao osam bivših predsjednika i četiri od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda.