Svijet
0

Stroge kazne za ruske i ukrajinske plaćenike u Libiji

FENA
Libijski vojni sud osudio je u ponedjeljak 19 Ukrajinaca, tri Bjelorusa i jednog Rusa, optužene da su bili plaćenici Muamera Gadafija, na 10 godina zatvora s prisilnim radom, a jednog Rusa na doživotni zatvor jer je bio koordinator grupe.

Dvadeset četiri muškarca, koji su odbacili optužbe tvrdeći da su u Libiju došli da rade u naftnom sektoru, osumnjičena su za pripremu napada na avione NATO-a raketama zemlja-zrak, za vrijeme sukoba koji je izazvo pad, a zatim i smrt bivšeg libijskog vođe 2011. godine.

Prilikom otvaranja suđenja u aprilu, jedan vojni glasnogovornik je također naveo i "druge optužbe koje se odnose na pomoć koju su oni pružali bivšem režimu kako bi se savldala pobuna i napali civili," za račun Gadafija i njegovih brigada".

Ukrajinski i bjeloruski ambasadori, koji su prisustvovali izricanju presude, ocijenili su da je "teška" i najavili da će se osuđeni žaliti.

Libijske vlasti su ove 50-godišnjake i 60-godišnjake smatrali plaćenicima zbog toga što su u Libiju došli na svoju inicijativu, bez podrške svojih zemalja.

Poslije izricanja presude, ukrajinski ambasador Mikola Nahorni je izjavio da su optuženi bili prisiljavani da sarađuju s Gadafijevim režimom "pod prijetnjom oružjem".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u Kijevu saopćilo je kako vjeruje u nevinost svojih sugrađana i da će tražiti njihovo oslobađanje ili da služe kaznu u Ukrajini, ako budu osuđeni.