Nije bio samo mušterija
0

Strauss-Kahn optužen za učešće u lancu prostitucije

Sarajevo-x.com
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Bivši šef MMF-a Dominiqe Strauss-Kahn je u ponedjeljak u Francuskoj optužen za "teško svodništvo" i učešće u lancu nelegalne prostitucije.

Strauss-Kahnu nije dozvoljeno da komunicira sa drugim ljudima koji su pod istragom, a zabranjeno mu je i da se obraća medijima povodom ovog slučaja. On je pušten na slobodu nakon što je platio jamčevinu od 100.000 dolara. U ponedjeljak ga je sudija ispitao o njegovoj umiješanosti u lanac prostitucije.

U optužnici se navodi Strauss-Kahnova umiješanost u ilegalnu prostituciju i svodništvo. Prošlog je mjeseca zadržan više od 24 sata u policijskoj stanici u Lilleu, gdje je ispitan o umiješanosti u lanac prostitucije. Njegovi advokati su izdali saopćenje u novembru i optužbe protiv Strauss-Kahna nazvali "nezdravim, senzacionalističkim i politički montiranim".

Istraga je počela u novembru prošle godine Lilleu, gdje su istražitelji provjerili priče da luksuzni hoteli poput Charltona služe kao baza za mrežu prostitucije. U decembru je Strauss-Kahnov advokat Henri Leclerc za radiostanicu Europe1 rekao da je njegov klijent bio na zabavama na kojim je bilo seksa, ali nije znao da su prisutne djevojke bile prostitutke.

Iako prostitucija u Francuskoj nije ilegalna, zabranjeno je profitirati od prostituiranja druge osobe. Vlasti istražuju i da li su korporativni fondovi korišteni za plaćanje prostitutki. Leclerc je u decembru rekao da nema dokaza za to.

Menadžer hotela i još četverica muškaraca su uhapšeni prošle godine zbog umiješanosti u slučaj. Afera Carlton se nastavlja nizom optužbi protiv Strauss-Kahna.

Bivši šef MMF-a je povezan sa brojnim seks skandalima. Jedan od njih je uništio njegove planove da se kandiduje za francuskog predsjednika. Do sada nije osuđen za bilo kakav zločin. Sa mjesta šefa MMF-a je odstupio nakon što ga je sobarica iz njujorškog hotela optužila za seksualni napad i pokušaj silovanja. Međutim, slučaj je propao uprkos forenzičkim dokazima.

Strauss-Kahn je bio optužen i za pokušaj silovanja mlade francuske književnice Tristane Banon, koja ga je tužila. Strauss-Kahn je odbacio optužbe i pokrenuo protivtužbu za klevetu.