Svijet
0

Stranka Benazir Bhutto izabrala ženu za predsjednicu Skupštine

FENA
Pakistanska narodna stranka (PPP) bivše premijerke Benazir Bhutto, ubijene u decembru, koja je odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima, imenovala je u utorak ženu kandidatkinju za predsjednice Narodne skupštine, objavila je ova stranka.

Fahmida Mirza (52) je sigurna u svoju pobjedu u srijedu nakon dogovora između PPP i Muslimanske lige Pakistan-Nawaz (PML-N) koje su dobile 121 i 91 mjesto od 342 u skupštini i koje će formirati koalicionu vladu.

Mirza, iskusna političarka, koja je ponovo izabrana za delegata na izborima od 18. februara u trećem mandatu, dolazi iz južne provincije Sindh, kao i Benazir Bhutto.

Kada bude izabrana, ona će postati prva žena predsjednica Narodne skupštine u 60-godišnjoj historiji Pakistana, konzervativne muslimanske zemlje od 160 miliona stanovnika.

Benazir Bhutto je 1988. postala premijerka Pakistana. Ubijena je 27. decembra 2007. u samoubilačkom atentatu u Rawalpindiju, predgrađu Islamabada. Pakistanske vlasti optužuju šefa al-Qaide u Pakistanu Baitulaha Mehusda, zapovjednika pakistanskih talibana da stoji iza napada, što on demantira.