Svijet
4

Stranački izbori u SAD-u: Trump i Sanders favoriti predizbornih anketa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Birači savezne američke države New Hampshire danas se priključuju izborima stranačkih kandidata za američkog predsjednika, a ankete predviđaju pobjede republikanca Donalda Trumpa i demokrate Bernieja Sandersa.

Trump se nada boljem rezultatu nego prošle sedmice u Iowi, gdje ga je pobijedio senator Ted Cruz. Kod demokrata će biti posebno zanimljivo s obzirom na to da je u Iowi zabilježena "mrtva trka" među simpatizerima Hillary Clinton i Bernieja Sandersa.

U New Hampshireu prvi glasaju stanovnici gradića Dixville Notch. Senator obližnjeg Vermonta Sanders i samoproklamovani "demokratski socijalista" očekuje pobjedu nad bivšom državnom sekretarkom Clinton koja je sa samo nekoliko glasova više odnijela pobjedu u Iowi.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Prešli smo dug put u posljednjih devet mjeseci. Nema ništa što ne možemo ispuniti", kazao je Sanders.

U republikanskom taboru došlo je do frakcija, a senator Marco Rubio s Floride našao se na trećem mjestu. Njega je guverner New Jerseyja Chris Christie optužio da je neiskusan i da nije učestvovao u donošenju bilo kakve važne odluke. Rubija su napali i milijarder Trump i bivši guverner Jeb Bush.

Uprkos svojoj veličini, New Hampshire igra važnu ulogu u otvaranju sezone izbora stranačkih predsjedničkih kandidata jer im služi kao rani zamajac.