Svijet
1

Strahuje se od širenja zaraznih bolesti na Filipinima

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na opasnost širenja zaraznih bolesti na Filipinima, koje je tokom prošle sedmice pogodio tajfun Haiyan.

Podsjetivši da u regijama koje je pogodio tajfun trenutno nema vode i struje, da su zalihe hrane uglavnom potrošene, te da veliki broj bolnica nije u funkciji, direktor odjela za medije pri WHO-u Gregory Hartl kazao je kako je na Filipine pristigla pomoć u velikim količinama, te da slijedi raspodjela. 

Uslovi za dostavu pomoći stanovnicima Filipina su nepovoljni, kazao je Hartl, dodavši da je zbog nemogućnosti dostave pitke vode povećan i rizik širenja zaraznih bolesti kao što su kolera i dijareja, te drugih infektivnih bolesti. Hartl je rekao također da ekipe zdravstene zaštite u regiji upozoravaju i na mogućnost pojave tetanusa. 

S druge strane, Ministarstvo zdravstva Filipina objavilo da u regijama koje je pogodio tajfun nije zabilježena bilo kakva zarazna bolest. Ministar zdravstva dr. Enrique Ona na konferenciji za novinare u Manili rekao je da su zabilježeni slučajevi upale pluća i prehlade, međutim o zaraznim bolestima nije bilo govora.