Mjere štednje uz štrajkove
0

Stezanje kaiša širom Evrope

SRNA
Čitava Evropa ušla je u period stezanja kaiša, a nasilni štrajkovi će zbog mjera štednje postati sve učestaliji, piše danas Financial Times.

Šok se naročito snažno osjeća u zemljama koje su poslije Drugog svjetskog rata izašle iz siromaštva i postale prosperitetne, zahvaljujući višedecenijskom gotovo neprekinutom privrednom rastu, navodi se u tekstu.

    	Strahuje se, međutim, da je Evropa suviše kasno odlučila da nešto preduzme i da će oštre mjere štednje onemogućiti dalji ekonomski oporavak, pa čak i da bi mogle da izazovu novu recesiju, napominje Financial Times.

List podsjeća da su finansijska tržišta ukazala na ranjivost Grčke, Španije i Portugala, što je pokrenulo usvajanje paketa od 750 milijardi eura za spašavanje ovih zemalja.

List ocjenjuje da su vlade potrošile mnogo novca u dvije godine poslije finansijske krize iz 2008. godine, ali da će sada morati da smanje velike budžetske deficite.

"Prvi put od početka slobodnog priliva pomoći EU tokom osamdesetih, Grci se suočavaju sa značajnim padom životnog standarda. Ekonomija će im ove godine opasti za četiri procenta, a sljedeće godine za još 2,6 posto", piše Financial Times.

List ukazuje na oštre mjere štednje koje je usvojila Grčka Vlada, poput smanjenja plata i penzija, i ocjenjuje da će španski premijer Jose Luis Zapatero biti primoran da donese slične, iako nešto blaže odluke.
    	"Postoji opasnost da je Evropa koju vode tržišne snage djelovala suviše kasno i da oštra štednja može da ograniči prve naznake novog ekonomskog rasta i time pojača budžetske probleme u budućnosti, što bi ponovo dovelo do recesije", zaključuje list.