Poznati fizičar u teškom stanju
0

Stephen Hawking hitno prebačen u bolnicu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Profesor Stephen Hawkng (67), jedan od najpoznatijih svjetskih fizičara, danas je hitno prebačan u bolnicu, saopćeno je sa Univerziteta Cambridge.

Hawking, koji se nalazi u invalidskim kolicima i skoro potpuno je paralizovan zbog bolesti, prebačen je u lokalnu bolnicu u Cambridgu, gdje je profesor primijenjene matematike.

"Profesor Hawking je veoma bolestan i ambulantnim vozilom je prebačen u bolnicu Adenbrook", navodi se u saopćenju.

Hawing je poznat po svom radu na crnim rupama u svemiru i kvantnoj gravitaciji.

Završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Univerzitetu Cambridge. Već 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Danas je profesor matematike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, istoj onoj katedri na kojoj su nekoda predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito. Tu se ubraja i znanstveni bestseler 'Kratka historija vremena' (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 sedmica.

U mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan, u kolicima, vremenom je izgubio i sposobnost govora, pa s okolinom komunicira jedino uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa.