Svijet
0

State Department: Predstavljen godišnji izvještaj o stanju trgovine ljudima

FENA
Prema godišnjem izvještaju o stanju trgovine ljudima u svijetu koji je izdao State Department, Sjedinjene Američke Države smatraju da su Burma, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija i Sudan najgore zemlje kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima.

Predstavljajući taj izvještaj u srijedu, američka državna tajnica Condoleezza Rice je naglasila da su SAD spremne na suradnju sa svjetskim partnerima kako bi se trgovina ljudima u potpunosti okončala. Ona je pozvala zemlje svijeta da, kako je kazala, progovore jednim glasom, dodajući kako su sloboda, sigurnost i prava čovjeka ono o čemu se ne može pregovarati.

U izvještaju State Departmenta o stanju trgovine ljudima u svijetu zemlje su razvrstane u grupe. One u trećoj grupi su najgore, a u prvoj one najbolje u tom pogledu. Među 14 zemalja koje su takođe rangirane najgore su i Alžir, Fiji, Kuwait, Moldavija, Oman, Papua New Guniea, Qatar i Syria. Indija i Kina su među 40 zemalja u kojima State Department budno prati stanje trovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je svrstana u drugu grupu.