Katastrofalna situacija
172

Stanovnici Južnog Sudana gladuju zbog toga što nije osiguran novac za pomoć

B. R.
Južni Sudan (Foto: Shutterstock)
Južni Sudan (Foto: Shutterstock)
Dvoje djece i jedna odrasla osoba u Južnom Sudanu preminuli su usljed gladi, a nakon što je otkazana pomoć u hrani. Humanitarni radnici su u izjavi za BBC upozorili da stanovnici ove države gladuju zbog izostanka pomoći.

Planirana pomoć Svjetskog programa za hranu (WFP) stanovnicima u pojedinim dijelovima Južnog Sudana je otkazana zbog nedostatka novca. Zbog toga ispašta 1,7 miliona ljudi.

Iz WFP-a su prošli mjesec saopćili da im je potrebno 426 miliona dolara za osiguravanje pomoći. Međutim, novac nije osiguran, jer se posvetilo rješavanju drugih kriznih žarišta, među kojima su i ona u kojima Rusija vrši agresiju na Ukrajinu.

Humanitarni radnik Sami Al Subaihi je kazao da je jedno od preminule djece imalo pet godina. Naglasio je da je samo u kampu u kojem on radi 20.000 ljudi u riziku od gladi.

"U jednom kampu vidio sam fizički iscrpljene ljude kako kolabiraju. Jasno je da nisu imali dovoljno hrane. Nisam vidio da bilo ko kuha i u skladištima nisam vidio hranu", istakao je.

U WFP-u obećali su da će nastaviti pomagati 4,5 miliona stanovnika Južnog Sudana. Upozorili su da je 60 posto od 11 miliona stanovnika ove zemlje pogođeno nedostatkom hrane. Uvjeravaju da su učinili sve što su mogli učiniti kako bi osigurali hranu.

Sukobi u Južnom Sudanu traju od 2011. kada je stekao nezavisnost. To za posljedicu ima i nedostatak hrane. Situacija se dodatno pogoršala tokom četiri uzastopne sezonske poplave koje su uništile kuće, poljoprivredna zemljišta i zbog kojih su se raselile desetine hiljada ljudi, prenosi BBC.