Situacija je sve gora
22

Stanovnici Ibize žive u automobilima i šatorima zbog visokih cijena stanarine

D. B.
Cesar Nebrera jedan je od lokalnih stanovnika Ibize koji žive u svojim automobilima jer zbog povećanja cijena stanarine ne može priuštiti pravi dom.

Nebrera je prisiljen živjeti u svojoj zelenoj Kiji, koju je parkirao ispod drveta pored glavne ceste nedaleko od grada Ibize.

"Nedostaju mi osnovne stvari koje čine život ugodnim, kao što je mogućnost da stojim u svom domu, da kuham, otvorim ladicu kako bih uzeo čarape i slično. To su stvari koje ne možete raditi kad živite u automobilu", izjavio je on.

U svom automobilu živi već tri godine, zaposlen je kao kuhar, no cijene stanarine na španskom otoku Ibizi su značajno povećane tako da ne može priuštiti život u stanu.

"Smještaj na Ibizi je veoma skup i postaje sve skuplji. Cijene stanarine su potpuno neujednačene s onim što možete zaraditi. Ovakav život je alternativa, manje je udobno, no omogućava mi da nastavim živjeti na otoku", kazao je Cesar.

Ibiza je jedan od četiri glavna mediteranska otoka koji čine španska Balearska ostrva, a ostali su Mallorca, Menorca i Formentera. Mnogi lokalni profesionalci na Ibizi žive u sličnim nesigurnim uvjetima zbog cijena stanarine. Prošle godine je IGC, predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde, saopćilo da tri ili četiri policajca žive u vozilima na otoku. Drugi lokalni stanovnici su prisiljeni živjeti u šatorima ili u zajedničkom smještaju. Ovakva situacija postaje uobičajena.

Visoke kamatne stope i troškovi života su razlozi zbog kojih mnogi Španci ne kupuju nekretnine, što povećava potražnju za iznajmljenim smještajem, a time i troškove iznajmljivanja. Cijena stanarina porasla je u prosjeku za 18 posto samo u protekloj godini.

Status Ibize kao turističkog središta na malom području naglasio je ovaj fenomen, tako da je u nekim slučajevima prošle godine povećanje cijena iznosilo do 40 i 50 posto. Jedna soba košta između 700 i 1.000 eura mjesečno, dok je za skromni stan potrebno izdvojiti 1.500 eura.

Isabel María Pérez, koja radi kao blagajnica u supermarketu te njen partner zaposlen u hotelu s pet zvjezdica, morali su napustiti iznajmljeni stan kada je prodan. Od tada žive kod njegove majke, a situacija ih je primorala da razmišljaju o preseljenju na kopno isključivo zbog stambene situacije.

Nezaposlenost na Ibizi iznosi manje od 5 posto, u Madridu je 8, a u Sevilli 19 posto.

Ibiza ima populaciju od 160.000 ljudi, a prošle godine ju je posjetilo 4 miliona turista, što je novi rekord. Čak 84 posto ekonomske aktivnosti povezano je s turizmom.