Prvi nakon 1962. godine
85

Šta se krije iza sukoba Kine i Indije koji je već uzeo nekoliko desetina života

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijest da je prvi put nakon 1962. godine došlo do oružanog sukoba uzmeđu Indije i Kine uznemirila je mnoge, a svjetskoj javnosti poslala poruku o novoj opasnosti po globalnu sigurnost.

Do sukoba je došlo u jeku rastućih napetosti između dviju zemalja. Indija je optužila Kinu za slanje hiljadu vojnika u dolinu Galwan u Ladakhu, te da je okupirala 38.000 kvadratnih kilometara njezina teritorija. Nekoliko krugova pregovora u zadnja tri desetljeća nije uspjelo riješiti granične sporove.

Željko Pantelić, vanjskopolitički novinar i analitičar, za Klix.ba kaže kako zaoštravanje odnosa između ove dvije velesile je neizbežno jer je Peking ušao na geografski prostor koji tradicionalno pripada sferi interesa Indije i pritom je napravio strateški savez sa Pakistanom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Islamabad je jedan od ključnih stanica na Novom putu svile, arhineprijeteljom Nju Delhija. Takođe, administracija Donalda Trampa je iskoristila zaoštravanje odnosa da dodatno veže za sebe Indiju, imajući u vidu okršaj koji će, prije ili kasnije, planuti između SAD i Kine, a savezništvo Indije će imati specifičnu težinu", kazao je Pantelić.

Kina je danas saopćila da je s Indijom već dogovoreno mirno rješenje pograničnog sukoba u kojem je ubijeno više desetina vojnika s obje strane. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian je na redovnoj press konferenciji govorio o situaciji na kinesko-indijskoj granici. On je kazao da je sukob uslijedio nakon provokacije i napada indijskih vojnika.

"Od Indije tražimo da se pridržava našeg kompromisa, da disciplinira granične jedinice kako ne bi prelazile granicu i otežavale situaciju jednostranim djelovanjima i provokacijama", kazao je Lijian.

[TWITTER]1273104209962033154[/TWITTER]

U jučerašnjem sukobu indijskih i kineskih vojnika u provinciji Ladakh, na sjeveroistoku Indije, poginulo je najmanje 20 indijskih vojnika. Agencija ANI javila je kako je tokom pokušaja smanjivanja tenzija u dolini Galwan, u Ladakhu, došlo do intenzivnog sukoba između indijskih i kineskih snaga te da je bilo stradalih.

Kako su indijski izvori naveli, u sukobu je poginulo 20 indijskih vojnika, među kojima je i jedan oficir. Riječ je o najintenzivnijem sukobu između dvije zemlje u posljednjih 45 godina.

Indijska vojska je saopćila kako je jutros na indijskoj strani poginuo oficir i dvojica vojnika. Do povećanog broja poginulih došlo je nakon smrti teško povrijeđenih osoba.

Indijski vojni konvoj u pograničnom pojasu (Foto: EPA-EFE)
Indijski vojni konvoj u pograničnom pojasu (Foto: EPA-EFE)

Agencija ANI javila je i kako su 43 kineska vojnika poginula ili su teško ranjena, dok Kina nije uputila nikakvo saopćenje o tome da li je bilo poginulih vojnika. Ministarstvo vanjskih poslova Indije je ranije saopćilo kako je do sukoba došlo zbog pokušaja Kine da jednostrano promijeni status quo u tom području te da su obje strane pretrpjele gubitke.

Indijski premijer Narendra Modi u prvom javnom obraćanje poslije početka sukoba kazao je da "smrt vojnika neće biti uzaludna”, ali iako poruka zvuči zlokobno, je poručio kako se "razlike u mišljenjima s Kinom ne bi trebale pretvoriti u sukobe".