Upleteni i Wagnerovci
0

Šta se dešava u Africi?: Militanti napali kineski rudnik i ubili devet kineskih državljana

B. H.
Pripadnici CPC-a među kojima se navodno bore i djeca (Foto: Popular Front)
Pripadnici CPC-a među kojima se navodno bore i djeca (Foto: Popular Front)
Naoružani napadači upali su u nedjelju na rudnik zlata kojim upravljaju Kinezi, a koji je nedavno pokrenut u Srednjoafričkoj Republici, ubivši devet kineskih državljana i ranivši još dvoje u nedjelju, prenosi ABC News.

Pobunjenička koalicija koju su neki okrivili za napad objavila je saopćenje kasnije tijekom dana. Bez pružanja dokaza, optužili je ruske plaćenike iz Wagnerove grupe da stoje iza napada.

Napad se dogodio rano u nedjelju samo nekoliko dana nakon što su naoružani napadači oteli tri kineska državljanina na zapadu zemlje blizu granice s Kamerunom, što je potaklo predsjednika Faustina Archangea Touaderu da isplanira put u Kinu u pokušaju da umiri ulagače.

Napad na rudnik zlata Chimbolo počeo je oko 5 sati ujutro kada su naoružani napadači svladali stražare i otvorili vatru, rekao je Abel Matipata, gradonačelnik obližnjeg grada Bambari, udaljenog 25 kilometara. Rudnik je otvoren svega nekoliko dana prije toga.

Tijela žrtava dovezena su u glavni grad Bangui kasnije u nedjelju. Lokalne vlasti saopćile su da su u potrazi za napadačima. Stanovnici su rekli da je nasilje posljednji incident koji potkopava povjerenje u sigurnosne snage.

"Vlada ima poteškoća u dokazivanju svoje sposobnosti zaštite Srednjoafrikanaca i stranaca koji žive u zemlji", rekao je Ange Morel Gbatangue, stanovnik Bambarija.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost, ali je sumnja pala na Koaliciju patriota za promjene, ili CPC, koja je aktivna u tom području i redovno pokreće napade na oružane snage zemlje. Savez pobunjeničkih skupina povezan je s bivšim predsjednikom Francoisom Bozizeom.

Anselme Bangue, koji podržava administraciju sadašnjeg predsjednika, nazvao je napad na kineske poduzetnike činom "neopisivog kukavičluka".

Međutim, vojni glasnogovornik CPC-a Mamadou Koura rekao je da su te tvrdnje lažne. Tvrdio je bez dokaza da su ruski plaćenici isplanirali napad "s ciljem prestrašivanja Kineza koji su bili prisutni mnogo prije nego što su se Rusi naselili u ovom dijelu zemlje".

Tajnovitu grupu ruskih plaćenika uposlio je Touadera da osigura sigurnost i vojnu obuku, ali su je promatrači UN-a optužili za kršenje ljudskih prava, uključujući masakre.

Srednjoafrička Republika ostaje jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu usprkos golemim rudnim bogatstvima zlata i dijamanata. Mnoštvo pobunjeničkih grupa nekažnjeno djeluje širom zemlje pogođene sukobima tijekom proteklog desetljeća, sprječavajući istraživanja rudnika stranih kompanija.

Mnogi od onih koji sada djeluju u zemlji su pod upravom Kineza i suočeni su s stalnim sigurnosnim izazovima. Godine 2020. dvoje kineskih državljana ubijeno je kada su lokalni stanovnici poveli ustanak protiv rudnika kojim su upravljali Kinezi u Sosso Nakombu. A 2018. gnjevna rulja je ubila tri kineskih državljana nakon što je lokalni čelnik poginuo u nesreći s čamcem dok je pratio kineske rudare do nalazišta.