Detalji već izlaze u javnost
110

Šta krije nacistička prošlost Bečke filharmonije

Klix.ba
Bečka filharmonija (Foto: Arhiv)
Bečka filharmonija (Foto: Arhiv)
Bečka filharmonija našla se na udaru zbog nepriznavanja navodne povezanosti sa nacistima, nakon što su objavljeni pojedini detalji o njihovom djelovanju tokom nacističke ere.

Bečki filharmonijski orkestar trebao bi ponuditi odgovor na pitanje kako je nacistički guverner Beča Baldur von Schirach nagrađen Počasnim prstenom Orkestra, budući da se radi o čovjeku koji je osuđen za zločine protiv čovječnosti. Prsten je dobio 1966. nakon što je odslužio 20-godišnju zatvorsku kaznu. Von Schirach je nadgledao deportaciju desetaka hiljada Židova.

Prsten, kojim je nagrađen 1942. Von Schirach je izgubio, ali je potom dobio novi nakon izlaska iz zatvora, piše BBC. Upućeni ističu kako je Austriji trebalo nekoliko decenija nakon Drugog svjetskog rata da prizna i izrazi žaljenje zbog njegove uloge u Hitlerovom Trećem Reichu i holokaustu.

Tri historičara, predvođena Oliverom Rathkolbom, dobila su zadatak da istraže prošlost Orkestra te napišu o tome članke koji će potom biti objavljeni na internetu. Očekuje se da će oni otkriti pojedinosti o 13 muzičara koji su otjerani iz orkestra zbog svojih židovskih korijena, ili zbog njihovog stava u vezi sa pripajanjem Austrije Njemačkoj. Peterica od njih umrli su u koncentracionim logorima, dok su neki članovi filharmonije u prošlosti bili identificirani kao nacisti.

Iz Orkestra su naveli kako nisu obavezni omogućiti javni pristup svojim arhivama, iako su to omogućili pojedinim historičarima i naučnicima. Predsjednik Orkestra Clemens Hellberg optužen je zbog toga što je u svojoj knjizi iz 1992. "Democracy of Kings" izostavio pojedinosti o povezanosti Orkestra sa nacistima, budući da se ta knjiga naširoko smatrala svojevrsnim dokumentom o historiji Orkestra. Hellberg se međutim branio da nije imao pristup svim bitnim dokumentima u vrijeme kada je pisao knjihu. Oliver Rathkolb je naveo kako je priča o prstenu koji je Von Schirach dobio nakon puštanja iz zatvora izašla na vidjelo tek nedavno.

Bečka filharmonija je, između ostalog, poznata po svom tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, međutim historičari tvrde kako je taj koncert bio instrument nacističke propagande u vrijeme njihove vladavine.