Svijet
18

St. Louis: Uhapšen i četvrti napadač na Zemira Begića

Klix.ba
Policija St. Louisa uhapsila je četvrtog osumnjičenog za ubistvo Zemira Begića, imigranta iz Bosne i Hercegovine koji je nasmrt pretučen čekićima.

"Osumnjičeni je 16-godišnji Afroamerikanac", rekao je glasnogovornik policije Schron Jackson, koji je dodao da je mladić uhapšen u četvrtak u srednjoj školi Gateway.

Tridesetdvogodišnji Begić ubijen je pomoću dva čekića 30. novembra. Jedan osumnjičeni 17-godišnji Robert Joseph Mitchell optužen je za ubistvo i oružanu pljačku.

Ostaje nejasno da li će ostali osumnjičeni, maloljetni muškarci od 15 i 16 godina, biti procesuirani kao odrasli.

Grupa maloljetnika je vikala i kretala se prema autu u kojem su bili Begić, njegova vjerenica i dvoje njihovih prijatelja. Osumnjičeni su potom počeli lupati po vozilu, Begić je izašao da ih otjera, ali su napadači ubrzo fizički nasrnuli i pretukli ga.

Begić je preminuo u univerzitetskoj bolnici u St. Louisu od povreda abdomena, glave, lica i usta. Istražitelji smatraju da četiri napadača nisu opljačkala bh. imigranta čija je smrt izazvala velike proteste.

U demonstracijama su učestvovali uglavnom Amerikanci bosanskohercegovačkog porijekla, a sa ciljem skretanja pažnje na napade uzrokovane rasnom i etničkom mržnjom. Ipak, policija tvrdi da ubistvo nije povezano sa etničkom pripadnošću.

Pet dana poslije Begićeve smrti, mladu Bosanku napala su tri Afroamerikanca, a istražitelji su taj incident nazvali napadom iz mržnje.