Svijet
0

Srbija uručila službeni prosvjed slovenskom ambasadoru u Beogradu

FENA
Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić uručio je danas slovenskom ambasadoru u Beogradu Miroslavu Luciju oštar prosvjed povodom odluke EU o slanju svoje misije na Kosovo, saopćila je vlada u Beogradu.

Kako se navodi u saopćenju srbijanska vlada tu odluku donesenu izvan Vijeća sigurnosti UN-a smatra nelegalnom i "izričito se protivi dolasku misije EU na Kosovo bez jasnog pravnog osnova, koji jedino može pružiti Vijeće sigurnosti UN-a".

Zemlje EU dale su u subotu zeleno svjetlo za slanje policijske i pravosudne misije na Kosovo, EULEX, kojoj je primarna zadaća zaštita manjina, pomoć kosovskim vlastima u uspostavi pravne države, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Članice EU-a formalno su pristale na razmještanje oko 2.000 članova misije među kojima će uglavnom biti policajci i pravni stručnjaci.

Postupak donošenja odluke o slanju misije na Kosovo dovršen je po tzv. "tihoj proceduri" prema kojoj se odluka smatra usvojenom ako joj se do određenog roka nijedna država ne usprotivi. Rok za donošenje ove odluke prošao je u ponoć s petka na subotu.

Misija će se sastojati od 1.400 policajaca a ostatak će činiti suci, istražitelji, financijski stručnjaci i carinici. U misiji će sudjelovati većina zemalja članica EU te Norveška, Švicarska, Turska, Sjedinjene Države i Hrvatska s oko 15 ljudi.