Svijet
0

Srbija: Protestno pismo ruskoj televiziji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na zahtjev ministra spoljnih poslova Republike Srbije Vuka Jeremića, ambasada Republike Srbije u Ruskoj Federaciji uputila je u subotu protesno pismo uredniku ruske državne televizije "Rusija" povodom uvredljivih komentara koje je u emisiji "Vesti" iznio novinar te medijske kuće Konstantin Sjemin.

U protesnom pismu navodi se da je za Srbiju apsolutno neprihvatljiv nastup novinara Sjemina u kojem on upućuje uvrede, opravdava ubistvo demokratski izabranog premijera Zorana Đinđića i na njegovo ime izriče uvredljivi komentar, javio je Tanjug.

U pismu je izraženo razočarenje zbog ovakvog komentara na ruskoj državnoj televiziji, posebno u trenutku kada se Srbija suočava sa problemom očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Amabasada Republike Srbije zatražila je da se ruska državna televizija "Rusija" javno ogradi od komentara novinara Sjemina, kao i da rusku javnost upozna sa sadržajem protesnog pisma.

Ministar Jeremić ponovo je u petak navečer razgovarao telefonom sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, kako bi mu ukazao na neprihvatljivost komentara koje je izneo novinar Sjemin.

Jeremić je izrazio uverenje da ovakvi pojedinačni slučajevi neće uticati na dobre odnose Srbije i Ruske Federacije.