Spor sa Gvajanom
3

Sprema li se eskalacija u Južnoj Americi: Venecuela digla vojsku, Maduro za sve okrivio Britance

V. K.
Nicolas Maduro tokom sjednice (Foto: Nicolas Maduro/X.com)
Nicolas Maduro tokom sjednice (Foto: Nicolas Maduro/X.com)
Tenzije koje već sedmicama traju između Venecuele i Gvajane ušle su u novu fazu i to nakon što je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro naredio raspoređivanje vojske u blizini granica kako na kopnu tako i na moru.

Nakon što je prije nekoliko sedmica organizovao referendum o pripajanju dijelova Gvajane, Maduro je sada otišao korak dalje, a kao krivca za cijelu situaciju okrivio je Veliku Britaniju koja je na ovo područje poslala ratni brod što je Maduro ocijenio kao provokaciju.

Tim povodom, Venecuela je rasporedila 5.600 vojnika u blizini granice te su saopćili kako su u toku vojne vježbe.

"Odbrambena vježba je odgovor na provokaciju i prijetnju Velike Britanije protiv mira i suvereniteta naše zemlje. Ovo je prijetnja neprihvatljiva za Venecuelu i bilo koju zemlju u regiji. Ne petljamo se ni sa kim, ali niko ne može nauditi Venecueli", poručio je Maduro.

Osim vojnika, Venecuela je rasporedila i tri okeanska patrolna broda, dva logistička transportna broda, tri višenamjenska plovila i 23 aviona.

Između ostalog, Maduro je rekao kako je Venecuela spremna na dijalog i mirovnu diplomatiju.

"Vjerujemo u diplomatiju, u mir, ali niko nam ne smije prijetiti. Mi ne prihvatamo prijetnje Velike Britanije", rekao je prvi čovjek Venecuele.