Svijet
0

Specijalni tim britanske policije ispituje smrt ruskog tajkuna

FENA
Boris Berezovsky
Boris Berezovsky
Britanska policija blokirala je u nedjelju prilaz kući Borisa Berezovskog, ruskog oligarha koji je pronađen mrtav u subotu u svojoj kući kod Londona, da bi specijalni tim protiv kemijske, biološke, radiološke i nuklearne opasnosti (CBRN) istražio okolnosti njegove smrti koje su još uvijek nerazjašnjene.

Hitna pomoć pozvana je u subotu u 15.18 sati u dom Berezovskog (67) u bogatom londonskom predgrađu Ascotu, pošto je pripadnik obezbjeđenja pronašao njegovo beživotno tijelo u kadi, javio je britanski BBC.

Advokat ruskog tajkuna Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovsky vjerovatno izvršio samoubistvo, što je rezultat depresije zbog dugova, ali s obzirom na to da je Berezovsky preživio jedan pokušaj ubistva 1995. godine i strahovao da će biti ubijen, njegova smrt će sigurno izazvati razne spekulacije, navode agencije.

Više od deset sati od smrti Berezovskog, jednog od najžešćih kritičara Vladimira Putina, njegovo tijelo i dalje se nalazi u njegovom domu u londonskom predgrađu.

Pripadnik londonske policije potvrdio je da su specijalno obučeni pripadnici tima CBRN trenutno na licu mjesta i da se sprovodi sveobuhvatna istraga, prenosi Tanjug.

Aleksandar Dobrovinski, advokat Berezovskog izjavio je za rusku državnu televiziju da je "obaviješten od kontakata u Londonu da mora da se Berezovsky ubio", navodi AFP.

Međutim, prijatelj ruskog oligarha Demjan Kudrjavcev oštro je negirao da se Berezovsky ubio.

"Ne postoje jasni znakovi samoubistva. Nema znakova da je sebi dao injekciju ili progutao neke pilule. Niko ne zna zašto mu je srce stalo", rekao je Kudrjavcev za rusku novinsku agenciju Prima.

U intervjuu za Forbes dan ranije, Berezovsky je rekao da je uvijek želio da se vrati u Rusiju, čak i kada su krivični postupci pokrenuti protiv njega i da je shvatio da ne može da bude emigrant i da je promijenio mnoge od ranijih stavova.

Forbes je naveo da je Berezovsky u jednom od posljednjih svojih intervjua, rekao da je izgubio smisao života, da nije više zainteresovan za politiku i da želi da se vrati nauci i nastavi svoj naučni rad u Rusiji.

Ruski oligarh, nekadašnji vladin zvaničnik i bivši matematičar koji je bio i član Ruske akademije nauka, imao je finansijskih problema u posljednje vrijeme, posebno poslije gubljenja sudskog spora protiv Romana Abramoviča i nalaganja britanskog suda da mu isplati sudske troškove u vrijednosti 35 miliona funti.