11 poginulih u lavini
0

Spašena dva holandska alpinista s K-2

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Helikopteri su u ponedjeljak izvukli dvojicu smrznutih holandskih alpinista s drugog svjetskog vrha nakon lavine u kojoj je 11 ljudi nestalo i vjeruje se da su poginuli.

Helikopter je prebacio Wilca Van Rooijena i Casa Van de Gevela iz baznog logora kod vrha K-2 do vojne bolnice u Skarduu, najbližem gradu, saopćio je vojni portparol, major Farooq Firoz, javio je AP.

Vjeruje se, međutim, da je zarobljeni italijanski alpinist Marco Confortola također dobio smrzotine dok se borio da se spusti niz planinu u ponedjeljak, previše visoku za spašavanje helikopterom, kazao je Firoz, javio je AP.

Rijedak zrak obično sprečava helikoptere da lete iznad visine od 19.700 stopa. Lavina se pokrenula na visini višoj od 26.250 stopa.

Planinari smatraju K-2, koji se nalazi u blizini pakistanske sjeverne granice s Kinom, većim izazovom od osvajanja Mount Everesta, najvišeg svjetskog vrha. K-2 je oštriji, stjenovitiji i skloniji iznenadnim promjenama vremena.

Broj javljenih žrtava od lavine najviši je u pojedinačnom incidentu na K-2 barem od 1995., kada je sedam alpinista poginulo dok ih je zahvatila snažna oluja.

Shahzad Qaiser, vodeći zvaničnik pakistanskog ministarstva turizma, izjavio je u ponedjeljak da su alpinisti koji su se zatekli na K-2 tokom lavine bili prijavljeni za taj pokušaj.

Zvaničnici i organizatori ekspedicije saopćili su da je oko 25 ljudi, većinom stranaca, u oko osam raznih grupa pokušalo da se uspne na vrh K-2 u petak.

Dok su se alpinisti uspinjali, lavina je odsjekla užad za prelazak preko nezgodnog grebena visokog 1.148 stopa ispod vrha od 28.250 stopa, saopćio je Nazir Sabir iz Alpinističkog kluba Pakistana.

Otpali led očigledno je progutao neke od žrtava i zarobio je ostale na visini na kojoj bi brzo podlegli hladnoći i gladi.

Ministarstvio turizma objavilo je listu 11 alpinista za koje se vjeruje da su poginuli: tri Južnokorejca, dva Nepalca, dva Pakistanca i planinari iz Francuske, Irske, Srbije i Norveške.

Najmanje dvojica među njima pali su tokom uspona na planinu, prije pokretanja lavine.

Sabir, pakistanski planinarski veteran koji je pomogao u organizaciji jedne od ekspedicija, također je saopćio da je poginulo 11 ljudi, uključujući nepalskog šerpasa i pakistanskog nosača koji su poginuli dok su pokušavali pomoći ostalima nakon pada leda.

Dvojica holandskih alpinista i Italijan uspjeli su preći preko opasnog grebena poznatog kao "Usko grlo". Ostali alpinisti sastali su se njima na tom putu i pomogli su im u usponu.

Među preživjelima su dva člana korejske grupe koji su se također uspjeli vratiti u bazni logor, koji leži na visini od oko 16.400 stopa, saopćio je organizator ekspedicije.