Značajna pomoć
15

Španski penzioneri dobijaju bonus o kojem mnogi mogu samo da sanjaju

B. R.
Španija subvencionira penzionerima putovanja (Foto: EPA-EFE)
Španija subvencionira penzionerima putovanja (Foto: EPA-EFE)
Penzioneri u Španiji dobijaju bonus o kojem mnogi mogu samo da sanjaju. Ovaj bonus dobijaju državljani Španije, kao i stranci koji žive u ovoj državi.

Riječ je o bonusu u iznosu od 115 eura za kraće odmore i 455 eura za duže odmore. Vlada ga je uvela 2021. godine usljed rasta broja putovanja nakon pandemije koronavirusa, a cilj je bio da se penzionerima omogući cjenovno pristupačan odmor u Španiji. Osim što se penzionerima na taj način omogućava ušteda novca, poboljšava se i njihovo zdravlje te kvalitet života.

Nadalje, koristi imaju turistički sektor, kao i ostatak privrede, jer je većina subvencioniranih putovanja tokom niske sezone, tj. u periodu od oktobra do juna. To znači da će više ljudi biti zaposleno u turizmu na duži period.

Prednost prilikom izbora ko će dobiti subvenciju imaju oni s nižim penzijama, oni koji su iz višečlanih porodica, oni koji su se prvi put prijavili za dobijanje subvencije te oni koji su spremni da putuju u periodu od oktobra do juna. Moguće je putovati sam, sa supružnikom ili s djetetom koje ima invaliditet.

Većina subvencioniranih putovanja je u Španiji, a neka od putovanja su u Portugalu. Subvencija za kraće odmore, koji u prosjeku traju četiri dana i koji su u unutrašnjosti zemlje, iznosi 115 eura. Subvencija za duže odmore, koji u prosjeku traju 10 dana i koji su na obalnim ili ostrvskim područjima, iznosi 455 eura. Subvencijom su obično pokriveni prijevoz, smještaj, obroci, polisa osiguranja te pristup sociokulturnom programu.

Španske vlasti namjeravaju da penzionerima subvencioniraju putovanja i u ostale evropske države, prenosi Euronews.