Prema rezultatima anketa
0

Španski konzervativci sve popularniji

Sarajevo-x.com
Jose Luis Zapatero
Jose Luis Zapatero
Španska opoziciona konzervativna Narodna partija (PP) povećala je svoje vodstvo u odnosu na vladajuće socijaliste i na putu je da osvoji parlamentarnu većinu na izborima 20. novembra, rezultati su anketa.

Prema rezultatima istraživanja agencije "Sigma dos", PP podržava 47,1 posto ispitanika, socijaliste 32,2 posto, piše list "El mundo" i ocjenjuje da su socijalisti dosta podrške izgubili zbog visoke stope nezaposlenosti i nepopularnih mjera štednje.

   Posebnu zabrinutost predstavlja i mogućnost da Španija neće biti u stanju da sama finansira budžetski deficit.

   Ovakav rezultat za PP znači da će moći osvojiti 183 mjesta u donjem domu parlamenta koji ima  350 mjesta, piše list.

   List podsjeća da je Narodna partija počela da bilježi uspon u maju 2010. godine kada je premijer Jose Luis Zapatero uveo nepopularne mjere štednje u cilju smanjenja budžetskog deficita.

   Najpopularniji predsjednički  kandidat, prema ovom istraživanju,  je socijalista Alfredo Perez Rubalkaba kome se pripisuje da je  zaslužan za uspješnu strategiju protiv baskijske separatističke grupe ETA u vrijeme dok je bio ministar unutrašnjih poslova.

   Vođa Narodne partije Marijano Rahoj je na četvrtom mjestu sa 4,18 odsto. Rahoj je bio zamjenik premijera od 2001. do 2003. godine.
   Uprkos višegodišnjim "sukobima" Narodna partija i socijalisti udružili su snage u petak  glasanjem da se u Ustav uvede ograničenje javnog deficita i duga, kako bi  tržišta ponovo vjerovala Španiji.