Organizovana grupa
9

Španska policija uhapsila 65 osoba zbog trgovine konjskim mesom

Klix.ba
Španska policija je uhapsila i optužila 65 osoba zbog širokog prstena organizovanog širom Evrope u svrhu trgovine konjskim mesom koje potječe od prestarih životinja, odnosno životinja čije meso nije pogodno za konzumaciju.

Španska policija je u saradnji s Europolom optužila 65 osoba za zločine koji uključuju zlostavljanje životinja, falsifikovanje dokumenata, zločine protiv javnog zdravlja, pranje novca i udruživanje u zločinačku organizaciju.

Istraga je povezana sa skandalom iz 2013. godine koji se također odnosi na konjsko meso. Agencija za sigurnost hrane u Irskoj je tada utvrdila da se u 10 od 27 analiziranih hamburgera nalazi konjski DNK.

U jednom uzorku iz Tesca, najvećeg prodajnog lanca prehrambenih proizvoda, ustanovljeno je da sadrži blizu 29 posto konjskog mesa.

Francuski dobavljač Comigel, koji opskrbljuje 16 zemalja, bio je u to vrijeme umiješan u skandal. Neki zaleđeni proizvodi su označeni kao govedina, ali su sadržavali do 60 posto konjskog mesa.

Istraga je dovela do identifikacije holandskog državljanina poznatog po krijumčarenju konjskog mesa. On je označen kao vođa operacije u kojoj su u klaonicama ubijani konji čije meso nije pogodno za konzumaciju. Klaonice su se nalazile u Španiji, a meso su slali u Belgiju nakon falsifikovanja papirologije i čipova.

Holanđanin je nadgledao operacije iz Alicantea u Španiji te je imao mrežu ljudi od povjerenja u svakoj zemlji u kojoj je meso završavalo.

On je uhapšen u Belgiji, a meso je završavalo u mnogim evropskim zemljama među kojima su Francuska, Portugal, Italija, Rumunija, Švicarska i Velika Britanija.