Zarada od trgovine drogom
0

Španska policija pronašla 25 miliona eura u podu imanja

Sarajevo-x.com
Tokom operacije čiji je zadatak borba protiv trgovaca drogom u Madridu, španska policija je pronašla 25 miliona eura sakrivenih ispod poda imanja.

Nakon šesnaest sati potrage, policajci su otkrili skriveno mjesto ispod poda sa stotinama malih paketića punih novca. Novac se nalazio na imanju u Madridu, a bio je prekriven sa 25 milimetara betona.

"Operacija Azalea je borba protiv reketaškog klana Mimamis koji se povezuju sa pranjem novca, trgovinu drogom i organizovanim kriminalom", rekao je policajac Jose Luis Olivera na konferenciji za medije u Madridu.

U zajedničkoj operaciji sa FBI-jem, vlasti su uhapsile 20 ljudi, 17 u Španiji i tri u Miamiju. Jose Luis Gudino, vođa španske brigade za borbu protiv pranja novca, rekao je da važnost operacije leži u razbijanju kriminalne mreže.

"Osim zaplijene gotovine za koju smatramo da je najvažnija u Evropi, uspjeli smo u potpunosti rasformirati organizaciju", rekao je Gudino na konferenciji za medije. Jedan od načina pranja novca zarađenog od trgovine drogom je trgovina luksuznim automobilima, naveli su iz policije.

Osim velike količine novca, zaplijenjeno je i 60 luksuznih automobila, kao i 21 luksuzno imanje u Španiji i četiri u SAD-u, objavio je britanski Telegraph.